X
 
 

Нарушенията на трудовите права по Черноморието са драстично повече от 2016 г.

1474 0
photo of Нарушенията на трудовите права по Черноморието са драстично повече от 2016 г.
Снимка: Pixabay
За драстично увеличение на нарушенията на трудовите права по Черноморието през това лято съобщават от Главна инспекция по труда (ГИТ).

Според статистиката случаите на работещи без трудов договор по морските ни курорти през лято 2017 са с почти 60% повече, отколкото са били през миналото лято. Има 40% увеличение на нарушенията по отношение на заплащането и на това колко дълго всъщност се работи, а не колко трябва да се работи съгласно Кодекса на труда.

Половин България е почивала на Черноморието, 17% са отишли в чужбина

Българското Черноморие остава предпочитана дестинация за лятна почивка за гражданите на страната и през това лято. Вече над 1,3 млн. пъ...

От ГИТ коментират, че черната статистика е факт и защото вече има координационни цетрове в Бургас и Варна, които работят активно и проверките съответно са повече. А големият брой нарушения, свързани с работното време, може да се обясни с липсата на работна ръка в курортите. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за седмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да приключи работният му ден.

При проверките през лятото са съставени 529 акта за установяване на административни нарушения, свързани с трудовите правоотношения, и още 150 акта за нарушения на разпоредбите, регламентиращи осигуряването на безопасност и здраве при работа. Санкциите по Кодекса на труда варират между 1500 лв. и 15 000 лв., като могат да достигнат и до 20 000 лв. при възпрепятстване на контролните органи от страна на работодателя.

ГИТ напомня, че и пред контролните органи на Агенцията, и пред съда работниците и служителите могат да претендират за неизплатени възнаграждения само до размера, договорен писмено в трудовите им договори. Когато сумата не е договорена писмено, Инспекцията по труда не може да защити правата на работещите.

По нашето море ли? Има такива места

Пясъчна коса, която се вие между реката и морето, скалисти брегове и огромни пропасти в синята вода, приглушени светлини, джаз и джин с...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
И Слави Трифонов се изказа за африканска...

Шоуменът Слави Трифонов, който все още е на ниво "представяне на кандидатури" на хора, които биха могли да управляват в бъдеще България...