НДК съкращава 30% от екипите си заради коронакризата

2431
НДК съкращава 30% от екипите си заради коронакризата
Снимка: НДК

Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“ и кино „Люмиер Лидл“ запазват своята дейност и ще продължават да се развиват като съществена част от културното портфолио на НДК. В същото време под натиска на настоящата тежка ситуация и непредвидимото за момента бъдеще на събитийния, културен и конгресен сектор се налага вътрешно преструктуриране и оптимизация на процесите с цел да се съхрани дейността дори и в по-ограничен мащаб. Това съобщиха от ръководството на Двореца.

"Споделяме тревогите на артистичната общност, на нашите партньорски организации и публика, които винаги са били от първостепенно значение за нас и разчитаме на тяхното разбиране и съпричастност. В следващите няколко седмици ни предстои интензивен диалог с екипа на НДК, с който заедно ще изградим следващите тактически стъпки в динамичната ситуация. Дворецът е 100% държавно търговско дружество, което не е на бюджетна издръжка и оперира изцяло на пазарен принцип при неравностойни условия с конкурентите ни в културната, събитийната и конгресните дейности. Средствата, които отделяме за продуциране на културни събития, са част от общата ни дейност, а не такива, които са делегирани или конкретно отпуснати за развитието на култура.

Патрулка кара през площада пред НДК (ВИДЕО)

Полицейски автомобил беше заснет как минава по тъмна доба през пешеходната зона пред НДК. Колата преминава директно през площада, точн...

На 08.03.20 г., вследствие на кризата с разпространението на коронавируса и след заповед на министъра на здравеопазването, основната дейност на НДК София и ФКЦ Варна, който е под шапката, бе напълно преустановена. Ограниченията, наложени от епидемията с коронавируса се отразиха много тежко върху дружеството и сектора, в който то се развива, като ни постави в патова ситуация с редица тежки последствия за дейността. Тенденцията от преместване към отмяната на събития се оказа по-бърза от всичко, което можеше да се предприеме като стратегически и тактически мерки в тази посока. И към настоящият момент външната среда показва несигурност и непредсказуемост.

Справката за приходите ни за периода 01.01.20 г. до 15.06.20 г. показва спад на приходите с над 1 560 000 лева в сравнение със същия период на 2019 г. Задълженията към доставчиците за различни битови разходи и услуги за същия период са значителни. Задълженията на наемателите на НДК за различни търговски и офисни площи, вследствие на ограниченията по време на епидемиологичната обстановка, довела до невъзможност или отказ от заплащане на наеми, достигнаха 1 220 000 лева. Загубите от събития, които потенциално можеха да бъдат проведени и бяха в напреднал преговорен режим за периода март - април 2020 г. и октомври - декември 2020 г., са в размер на около 1 200 000 лева. В търсене на спасителни решения създадохме откритото мултифункционално пространство в парка зад НДК - Платформа А6, на която посрещаме намаления обем събития в летния период. Тя обаче съвсем не е в състояние да компенсира огромните загуби на НДК, причинени от кризата с коронавируса. Платформа А6 е единственият за момента шанс да продължим да функционираме и да общуваме с нашата публика, като междувременно продължаваме да търсим възможности и в тази безпрецедентна криза.

Паралелно с това, сме изправени пред необходимостта да оптимизираме цялостно дейностите и екипите в НДК. В продължение на 3 месеца от началото на кризата успяхме да съхранип целия си добре подготвен и висококвалифициран персонал, но в условията на непрекъсната несигурност това за жалост не е възможно повече. За да се съхрани НДК, а културните пространства да продължат да функционират по начина, който ги познават и обичат зрителите, се налага цялостна реорганизация на структурата на дружеството, което включва промяна в редица процеси, включително редуциране на щатния състав на около 30% от всички звена в НДК, който наброява 300 души.

Отнасяме се внимателно към всяка професионална и човешка.

НДК със спектакли и изложби навън, на платформа

Концерти, детски спектакли, кино, конгресни, конферентни и корпоративни събития, изложения, изложби, базари ще се провеждат от юни до о...

Запазват се само ръководителите на отделите на Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, както и ключови експерти, които осигуряват културното програмно съдържание на Двореца, за да се продължи наложената творческата линия във всички културни пространства и проекти, като същевременно се направят и промени, съобразени с новите реалности. Техническото и логистично обезпечаване на Театър Азарян и ДНК се поемат от общите технически и организационни екипи на НДК.

Дейността на „Перото“, кино „Люмиер Лидл“ и Национален център за книгата продължава, както и досега, но при оптимизиран екип. Двата основни фестивала Киномания и Новогодишен музикален фестивал също се запазват при очакване те да адаптират тазгодишните си концепции и програми към новите реалности. НДК постоянно търси начини да преодолее трудната ситуация и в тези условия реализираме вече и първите си събития на закрито при намаления капацитет на залите и пълно спазване на противоепидемичните мерки. Засега обаче заявките на организаторите за провеждането на събития на закрито са плахи и несигурни", осочват от ръководството на Двореца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика