(Не)добросъвестно кредитиране

4344
(Не)добросъвестно кредитиране
Четири банки все още използват нелоялни практики, установи КЗП

Четири банки в България продължават да използват заблуждаващи и недобросъвестни практики при отпускането на кредити, установи проверка на КЗП.

В България все още има трезори, които променят лихвения процент по потребителски и ипотечни кредити без изчерпателно обосноваване, съобщи председателят на Комисията Веселин Златев, които представи днес анализ на условията за банкови и ипотечни кредити.

Дончев поиска схема за нисколихвено кредитиране на бизнеса

Икономическото министерство да изготви в кратки срокове представяне на схемата за нисколихвено кредитиране по отношение на фирмите, р...

21 от работещите в България 25 банкови институции са спазили препоръките, които Комисията беше отправила към всяка от тях на първо четене, става ясно от прегледа.

Една от банките промени Общите условия, но и в тях КЗП констатира нередности. Три от останалите банки са поискали удължаване на срока за справяне с нередностите, тъй като имат нужда от технологично време.

Всички банки са изразили съгласие, че има неравноправие по представените от тях договори.

Ако останалите 4 банки не отстранят проблемните клаузи в срок, КЗП ще заведе колективен иск за обявяването на тези клаузи в общите условия за нищожни.

Нарушенията

18% са лошите бързи кредити

18% от всички отпуснати бързи кредити към края на декември миналата година са необслужвани, показват данни на Българската народна банка...

В проверените банки констатирахме поредица непълноти и неясноти в общите условия на ипотечните и потребителските кредити, които по закон се квалифицират като неравноправни клаузи, продължи Златев. 

Неравнопоставеността идваше от факта, че кредитополучателят не можеше да използва в своя полза един или друг текст от договорите, разясни Златев.

"Липсваше конкретика в случаите, за които кредитополучателят можеше да получи обективна информация от друг източник, освен банката, от която е взел кредита", допълни той.

Златев обърна внимание и на определянето на лихви при просрочени вноски, които са несъобразени с нормативната уредба.

"Това поставя в очевидно неравноправно положение, тъй като той чрез закон и подзаконовите актове, има летва, до което може да стигне това обезщетение за забавяне. Така банковите институции бяха нарушили този основен, максимален праг, който може да се стигне при просрочените вноски", разясни председателят на Комисията.

Лихвите по кредитите с лек спад

Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити в левове през март се понижават с 0,1 процентни пункта спрямо февруари, като достигат...

Проверените банкови институции са въвели субективни критерии с допълнително утежнение за потребителите за обезпечаване на кредитите, продължи Златев.

Тоест, кредитополучателят трябваше да попълва това обезщетение при наличието на неизяснени обстоятелства, разясни той.

В общите условия е допусканата възможност за изменение на договорите при непредвидени в тях основания, каза още Златев.

"Констатирахме фиксирани клаузи при някои от договорите при промяна в пазарните условия. Какво означава това трябваше да се тълкува и тълкуването се правеше от силната страна", поясни той.

И небанковите институции под лупата на КЗП

Лошите кредити са покрити с резерви

Лошите кредити не бива да притесняват хората, защото българската банкова система има достатъчно буфери, които да поемат риска. Това за...

В момента продължават проверките на Комисията на условията, предлагани от небанковите финансови институции. Сред констатираните до момента нарушения Златев посочи наличието на неравноправни клаузи, които изискват от получателя да плаща неясни суми за погасяване на заема.

Има и клаузи, които задължават потребителите да плащат голям брой неустойки, които могат да достигнат до 50% от стойността на договора, допълни той. Крайният срок за промените на общите условия за приелите препоръките на комисията банки е до 10 октомври.

Промяната в общите условия, след като облагодетелстват едната страна, ще действат и по заварените вече договори, допълни Златев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика