НЕК е с 338 млн. лева загуба през миналата година?

18074
НЕК е с 338 млн. лева загуба през миналата година?
Снимка: БГНЕС

Рекордно висока за последните 5 години загуба от 338 млн. лв. е натрупала държавната Национална електрическа компания (НЕК) през 2013 година, научи "Труд" от източник от Министерството на икономиката.

Както е добре известно, отчетът на НЕК за първото тримесечие на тази година все още не е показан. Скрит е и отчетът за цялата минала година. От НЕК се позоваха на Закона за счетоводството, като обясниха, че имат срок до 31 юли да публикуват очета. Постановление на Министерския съвет обаче сочи, че срокът е всъщност началото на май, тъй като НЕК е дружество с особен статут.

Най-голямата годишна загуба на дружеството за последните 5 години е 99 млн. лв. през 2012 година. Дружеството трябваше да публикува отчета си на сайта на Министерството на финансите. Това обаче направиха останалите държавни енергийни фирми, но не и НЕК.

Последният обявен отчет на дружеството беше за третото тримесечие на 2013 г. От пет дни обаче и той е свален от сайта на финансовото министерство. Въпреки това "Труд" разполага с документа, в който е отчетена загуба от 113 млн. лв. към края на септември 2013 г. Тя е обяснена с определените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цени на електроенергията, както и с падналото потребление на ток в страната.

Констатацията за намаления пазар на електроенергия, който влошава резултатите на НЕК, беше потвърдена и от ДКЕВР преди дни.

По данни на Министерството на икономиката кабинетът на ГЕРБ е планирал загуба на НЕК от 400 млн. лева, а за 2014 г. - 500 млн. лева.

Според бившия икономически министър в правителството на Бойко Борисов Делян Добрев в момента управляващите се опитват да изкарат НЕК на печалба. Той обаче счита, обаче това няма да подобри състоянието на дружеството, а ще бъде само "счетоводна спекулация".

ДКЕВР не се съгласи с искането на НЕК за тройно по-висока цена на доставката на ток

Повишение на цените за доставка и пренос съответно за Националната електрическа компания (НЕК) и Енергийния системен оператор (ЕСО) пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика