Неоценени канали за рекламиране на онлайн бизнеса - оценка на български експерти

1424
Неоценени канали за рекламиране на онлайн бизнеса - оценка на български експерти

Ако смятате, че онлайн маркетингът не работи и вашият проект има нужда от рестарт, прегледайте своята стратегия. Възможно е някой от каналите да е останал неоценен.

На конференцията “Online Advertising: Конференция за интернет реклама и SEO” ние обсъдихме това с експертите в онлайн маркетинга. Те разказаха подробно на кои от каналите не се обръща много внимание в България, както и кои от каналите за трафик трябва да бъдат задължително заложени в стратегията на всеки един онлайн проект.

- Коя част от онлайн маркетинга най-много е пренебрегната в България?

Paris Childress, Country Business Development Manager, Google

Бих казал, че може би са мобилните приложения. Само защото потребителското поведение при тях се променя толкова бързо, че е трудно за бизнесите да действат с тези темпове на работа. Ето защо, аз вярвам, че мобилните приложения са най-добрата възможност за маркетолозите в България.

Георги Костов, CEO, GombaShop

В интерес на истината, нашият пазар, в някакъв смисъл, е доста развит като цяло.

Друг аспект е чисто като бизнес, примерно FMCG сектор и финансов сектор, коорпоративен сектор, все още не припознава достатъчно добре дигиталните канали като ефективни, значещи за техния бизнес, и в много случаи го неглижират по отношение на маркетинг микса си, инвестират много повече средства в телевизия, в BTL активности.

Мартин Попов, General Manager, Interactive-share.com

Определено смятам, че все още, тъй като онлайн маркетинга като цяло се използваше дълги години от големите рекламодатели и те го използваха единствено и само за brand awareness, с появата на Facebook, всички се насочиха към engagement, към лайкове, към коментари. Аз съм практик, аз обичам числата, обичам парите и вярвам, че това, което се подценява най-много е, че диджитъл може да прави бизнес, реален бизнес. Виждам го все повече, наши клиенти, големи компании, големи ритейл компании, при които процентът от онлайн продажбите, примерно целият волюм от техните продажби, се увеличава и вярвам, че всъщност това е най-подценяваното нещо. Сещам се за изключително много рекламодатели през годините, които са разочаровани от интернет. Дори съм чувал фрази от типа “Не ми говори за импресия, аз не съм импресионист.”. Пазарът доста се промени и вярвам, че диджитъл, защото той вече не е интернет, носи истинска стойност, истински бизнес и трябва да говорим за тези неща.

Борил Богоев, Marketing and UX Director, Koketna.com, BFashion.com

В България мисля, че е подценен имейл маркетингът заради “лошата му слава”, но всъщност това се опитваме да направим - да го популяризираме и да направим така, че да се разбере кои са добрите практики в имейл маркетига и така, че те да се прилагат най-добре.

Димитър Димитров, Собственик, Inbound.bg

Може би имейл маркетингът до много голяма степен. Тук мисля, че вярването за това нещо е: “О, това е спам!”. Това, може би, е едно от най-подценяваните неща. Другото е платената реклама при големите бизнеси обаче. Говорим за наистина големи, наложени имена. Има такива, ще Ви дам пример, познати марки в България правят “Черен петък” и си спират сайтовете. Общо взето, хем имаме сайт и искаме да продаваме, но на “Черен петък” ще го спрем. Като цяло, тук пазарът има още много да се развива на фона дори на Румъния, която е на само около 300 км.

Васил Тошков, CEO, Cloxy

Като цяло търсенето, SEO, за това си говорим, оптимизатори сме. В сравнение с чужбина и навсякъде, тук е много подценено, изобщо като канал е подценено търсенето. Изобщо всичко, свързано с Google, макар, че AdWords, Paper click-ът набира скорост, но SEO смело мога да кажа, че все още си е подценено.

Георги Малчев, Управляващ съдружник, Xplora.bg

Хубавото, примерно, на Google Analytics е, че ти позволява да се сравниш с други сайтове, можеш да избереш Румъния, Полша и други държави. Почти винаги, поне в сайтовете, които аз съм работил, отдолу, сравнено с другите сайтове, изоставаме в имейл маркетинга, понякога в search-частта, която е от гледна точка на достатъчно трафик от search, което би означавало добро органично позициониране за органични резултати. Мисля, че върху тези неща в момента се работи. Имаше workshop за това, всеки каза какво би могло да се направи, а когато хората имат инструментите, те са готови да тестват и догодина да са по-добри.

- Избройте 3 най-ефективни канали за трафик, на които задължително трябва да се залага в маркетинг стратегия?

Paris Childress, Country Business Development Manager, Google

Мисля, че първото нещо трябва да бъде да разберем достигането и как можем да достигнем до по-голяма и по-добре квалифицирана аудитория през онлайн каналите. Второто е да разберем как можем да влияем на взимането на решения или как по-добре да влияем на конверсии и как можем да печелим микро моментите, които хората имат на мобилните си устройства. И последното нещо е измерването - как ние можем да вършим по-добра работа за измерване на възвръщаемостта от инвестицията така, че да можем да известираме тези ценни долари по-разумно в правилните канали.

Георги Костов, CEO, GombaShop

Значи, както в рекламата, като цяло, във всеки един сегмент няма общовалидни истини. Каналите са различни и всеки един от тях е ефективен за различни видове бизнеси, за различни цели, които могат да се постигнат. При всички положения content маркетингът и, респективно, search engine оптимизацията, тоест SEO трафикът, е нещо, което е позитив и всеки бизнес може да извлече страхотни дивиденти от него. CPC рекламата, при всички положения, също. Социалните канали, имейл маркетингът, на практика не мога да дефинирам 3 канала, това е истината. Различни канали работят различно добре за различните бизнеси, а миксирането между тях и правилната стратегия в изработването на маркетинговия план всъщност е това, което може да даде най-добър дивидент за всеки бизнес.

Мартин Попов, General Manager, Interactive-share.com

Ще кажа веднага трите канала с най-висока ефективност - директният трафик, който, разбира се, е с помощ и от brand awareness, имейл, изключително подценяван в България, а в чужбина и Щатите се харчат милиарди за това нещо, органичният трафик, виждам ръста и бума на всички наши клиенти, които говорят за оптимизация и търсят как да се оптимизират в търсещи машини. Ще добавя още един, четвърти и това е перформанс рекламата под всякаква форма, дали Google, дали Facebook, дали някакви други RTB и други канали, когато говорим за перформънс. И добавям едно пето нещо, което тепърва навлиза, върху което ние се фокусираме изключително много - да взимаме дата от офлайн CRM-ите, от loyalty картите, от самите компании, защото тази дата ние ще можем после да ретаргетираме, да дадем на правилния човек, правилния продукт, правилното време. Въобще, датата е това, което вярвам, че в следващите няколко години ще е големия бум.

Борил Богоев, Marketing and UX Director, Koketna.com, BFashion.com

За мен задължителните канали са Facebook реклама, имейл маркетинг и оптимизация за търсачки. Това са най-добре конвертиращите канали за онлайн магазини и като цяло за бизнеса.

Кръстьо Кассабов, CEO Kassaba Systems, Списание "9 месеца"

Основно даже бих изредил и четири като започнем от SEO, PPC, говорим за Google AdWords, социалните мрежи също са много сериозен източник на трафик и нерядко подценявани. Смея да твърдя, че за определени видове бизнес са най-ефективният канал. И, както вече говорихме за имейл маркетинга, който е един изключително силен канал, да не кажа, че може да превъзхожда останалите.

Васил Тошков, CEO, Cloxy

Ами освен SEO-то, за което вече казах, Twitter е много подценен в България и не знам защо не му се обръща внимание, въпреки че има страшно много българи в Twitter. Освен това, разни канали като Instragram, не знам, много зависи от темата, но има разни типове бизнеси, които могат да извлекат ползи, макар, че все още не е развито в България. Предполагам, че в бъдеще ще се развива и все още абсолютно никой не виждам да ги използва - Twitter и Instragram, може би това са канали, които забелязвам, че са подценени в момента в България.

SEO конференция става Online Advertising

На 22 април в София отново ще се проведе ежегодната среща на SEO специалисти и интернет маркетолози. Тази година дългоочакваната конфер...

Димитър Димитров, Собственик, Inbound.bg

За какъвто и да е бизнес, тук говорим дали сега ще стартирате, дали вече сте стартирали, това се самоизбива, или пък сте много големи - директен трафик е задължителен, той е неизбежен. Всъщност е основен показател какво правят другите канали. Обикновено това се отразява на директния. Оптимизация за търсачки, който може да си го позволи, платена реклама също, задължително. Тъй като платената реклама, поне в дигитална среда, дава възможност без ограничение от бюджета. Дали ще е с 50 лева или 50 хиляди е все едно. Всеки може да си направи тест на теория дали ще продава или на продукт и от там нататък да прецени къде да си насочи усилията и парите съответно, тоест от къде ще получава повече. Моите три са това - оптимизация, платена реклама и директен, а който има човешки ресурс, защото не са нужни много пари, за да правиш имейл маркетинг, да прави имейл. Наистина, не е спам, не е спам със сигурност.

Георги Малчев, Управляващ съдружник, Xplora.bg

Моята лекция беше за това, че винаги говорим за тергет потребителите, след това те какво правят и какво искаме да направим, за да ги включим в нашите пътеки. Ако говорим по-общо, всъщност трябва да намерим нашите потребители независимо къде са, но заради това, че са ни дали сигнали, че са сходни на други хора, които са ценни за нас. Тоест, ако трябва да го обобщя, колкото може повече хора, които са на нашия сайт, могат да дойдат от имейл, могат да дойдат от search, от всичко, но хора на нашия сайт, които след това да ремаркетираме, тоест да ги намерим или в Google екосистемата, или във Facebook екосистемата и да търсим други като тях.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика