X
 
 

Китай, Русия и Турция ще спасяват БДЖ

4460 1
photo of Китай, Русия и Турция ще спасяват БДЖ

Инвеститори от Китай, Русия и Турция ще спасяват закъсалото БДЖ.

Това каза министърът на транспорта Ивайло Московски по повод възможностите за развитие на железопътната инфраструктура.

Предконцесионният анализ на гара Пловдив е почти финализиран, същата процедура предстои и за гара Варна, продължи Московски. По информация на министъра, за развитие на коридора София-Пазарджик–Варна има бюджет от 30 млн. евро.

От 20 дни до месец ще е нужно за новите вагони, закупени от Турция, да влязат в употреба, прогнозира Московски. Министърът определи вагоните като модерни и съобразени с високите изисквания за сигурност. Надяваме се сериозен интерес да бъде показан към приватизацията на БДЖ "Товарни превози". Това е ключов план за преструктурирането на железниците, каза още Московски. Големите проекти по ОП "Транспорт" за железопътната инфраструктура ще позволяват на товарните влакове да развиват скорост от около 120 км/ч, допълни той.

Московски подчерта, че ще бъдат проверявани и всички автобуси. "Санкциите, които сме наложили са със 17% повече от същия период на миналата година", каза още Московски. Министърът призова асоциациите на превозвачите да проявят инициатива за създаване на проекти за паркинг пространства, като заяви и готовност за предоставяне на терен за изграждането им. Като член на ЕС може да се възползваме от финансиране на проекти, които са част от европейските транспортни коридори. За тях може да получим финансиране от 2 млрд. евро до 2014 г., отбеляза Ивайло Московски.

Той посочи, че се стремят да намерят решение за развитие на инфраструктура, която не може да се възползва от европейско финансиране. "Търсим начини да се приложи механизмът на публично-частно партньорство", поясни министърът. Според него това е добра алтернатива, особено за проектите, свързани с летища и пристанища. На концесия са представени десет транспортни обекта. Разчетите показват, че те ще донесат на държавата приходи от около 1 млрд. евро, допълни той. Сред тях са летищата във Варна и Бургас.

Летище София се нуждае от стратегически инвеститор, целта ни е то да стане силно регионално летище. Ще се представят за концесия и редица пристанища. Прави се предконцесионен анализ за летище Пловдив, а летищата в Русе и Горна Оряховица вече са в процес на концесия. Предстои търсене на инвеститори и концесионери и за пристанища, сред които са тези в Бургас, Видин, Лом и други, поясни Московски. Министърът каза още, че Дунав мост 2 е на 90% готов и ще бъде пуснат в експлоатация до края на годината.

Редактор: Петър Проданов

Приватизацията в БДЖ "Товарни превози" стартира другата седмица

С БДЖ се случва това, което сме предприели като мерки. Надяваме се в най-скоро време да бъде стартирана процедурата за приватизация, ...

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мтел става А1

Мтел става А1. След 23 години на пазара, над 4 милиарда лева инвестиции и над 4,5 милиона настоящи клиенти на мобилни и фиксирани услуг...