X
 
 

ЕК разреши отпускането на безплатни квоти за електроцентрали в България

4467 3
photo of ЕК разреши отпускането на безплатни квоти за електроцентрали в България
Европейската комисия одобри исканията на България, Чехия и Румъния за продължаване на безплатното отпускане на квоти по Европейската схема за търговия с емисии (СТЕ на ЕС) за техните енергийни сектори и след края на тази година. Комисията прие тези решения, основавайки се на разпоредби, които допускат за определени държави членки да бъде направено изключение от общото правило, според което от 2013 г. енергийният сектор трябва да закупува всичките си квоти на търг или на пазара. Комисията вече одобри заявленията на Кипър, Естония и Литва.

Съгласно преработената Директива относно СТЕ на ЕС, приета през 2009 г., на 10 държави членки беше предоставена възможност да поискат временни изключения от правилото, според което от 2013 г. в енергийния сектор ще се прилага цялостно отдаване на търг на квотите по СТЕ на ЕС. През септември 2011 г. осем от тези държави членки подадоха заявления за временни безплатни квоти. Комисията е длъжна да оцени тези заявления в съответствие с правилата и условията, предвидени в директивата.

След някои изменения в заявленията на България, Чехия и Румъния, Комисията ги прие днес. През май Комисията одобри исканията на Кипър, Естония и Литва.

Спестяваме милиони, ако модернизираме електроцентрала

 С 10 - 15% от средствата, предвидени за построяване на нови електроцентрали, могат да се модернизират настоящите и да се удължи живота...

Общо над 268 милиона безплатни квоти ще бъдат отпуснати на електроцентрали в тези шест държави в периода от 2013 до 2019 г. Тази цифра ще намалява всяка година, за да достигне до нула през 2020 г. (вж. приложението). Държавите членки ще въведат строги правила за мониторинг и осигуряване на изпълнението, за да гарантират, че съответната сума на инвестициите в модернизирането на тяхното производство на електроенергия най-малкото отразява, ако не и надхвърля икономическата стойност на безплатните квоти.

Решенията не засягат предстоящата в близко бъдеще оценка от страна на Комисията с оглед на правилата за държавните помощи.

Комисията по принцип може да отхвърли дадено заявление или отделен негов елемент, но също така разполага с възможността да одобри заявленията мълчаливо. От съображения за правна сигурност Комисията приема отделно решение по всяко заявление, дори ако заявленията са одобрени в тяхната цялост.

Редактор: Петър Проданов

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Кобрата преодоля тежък удар, за да запиш...

В мач, който надмина и най-смелите очаквания за драма, българският номер едно в тежка категория на професионалния бокс Кубрат Пулев зап...

Последно в Актуално