Никола Филипов: Държавните помощи засилват инфлацията, миксът от кризи води до спад

7261
Никола Филипов: Държавните помощи засилват инфлацията, миксът от кризи води до спад
Снимка: Личен архив във Фейсбук

Все още не сме стигнали пика на инфлацията, цените ще продължат да се покачват. Заради високите цени една част от бизнеса работи на загуба или минимална печалба, което ограничава инвестиционната активност. Миксът от кризи, на които сме свидетели в България, неминуемо ще доведе до икономически спад. Това заяви в интервю за БГНЕС финансистът Никола Филипов от Съвета по икономически и публични политики (СИПП).

Темата за инфлацията наистина стана доста гореща в последните месеци. Причините за нейната поява са две.

Икономист посочи защо не е добре заплатите в обществения сектор да надвишават тези в частния

"За периода януари 2017 година до септември 2020 година средната работната заплата в България, в частния сектор се повишава от 981 лева...

„Първото и най-важното е фискалната политика, която водят европейските държави в COVID-кризата. В икономиката се наляха огромни пари под формата на всякакви директни плащания, помощи и подкрепа за бизнеса, което е напълно нормално. Вкараш ли повече пари в една икономика, има повече свободни пари и хората започват да купуват повече. И това по един или друг начин естествено вдига нагоре цените. Това е нормално. Тази фискална политика е вредна и винаги води до покачване на цените“, заяви Филипов.

Втората причина, която според него е и по-важната, е свързана с монетарните политики, които водят ЕЦБ и ФЕД. „Те също паралелно с тази вредна фискална политика водят вредна монетарна политика, която покачва парите в обръщение. Това засилва ефекта от фискалните мерки и покачва допълнително инфлацията. Това са основните начини и винаги ще бъдат те“, добави финансистът. Той е изненадан, че прогнозите на ЕК до голяма степен не можаха да хванат тази инфлация. Попитан дали трябва да се безпокоим за валутния борд, Никола Филипов отговори, че валутният борд си е стабилен. Доказан е през годините, по тази линия няма казус.

„Трябва да ни притеснява това, което следва, а то не мога да кажа, че е позитивно, а в моите виждания е негативно. Виждаме, че индексът на производствените цени нараства. Това е голям проблем, това означава, че разходите, които един производител прави се покачват. Това ни казва какво ще последва следващите месеци“, предупреди финансовият експерт.

Той даде и конкретен пример: когато произвеждате някакъв местен продукт или метал, металът се удвои през последната година, цените растат нагоре. Нормално е да има момент, в който тази покачена цена се прехвърля на крайните клиенти. Така че цените тепърва ще се покачват, заяви Филипов. По думите му това, което сме видели, не е пикът на инфлацията, а тя ще продължи да се покачва. Важен елемент на инфлацията е, че тя се възпроизвежда. Ако вие произвеждате тръби и виждате какво се случва на международните пазари, за да си фиксирате себестойността на продуктите, ще започнете да купувате в момента. Когато купувате, цените отново се покачват, така инфлацията сама се възпроизвежда и се засилва. Все още не сме стигнали т. нар. пик на инфлацията. Фючърсите на енергийните борси са нагоре, коментира финансистът.

Инфлацията със сигурност се подкрепя в някакъв степен от повишаването на енергийните ресурси, но не това е водещото.

Журналист: Плашат и ви манипулират предизборно! Повишаването на цените не е само в България

През един септемврийски ден с почуда осъзнавате, че ваши възрастни близки са започнали панически да се презапасяват. Купуват трайни хра...

„Европейската икономика е напълно интегрирана с нашата и когато един енергиен ресурс се търгува на някаква цена в България, нормално е ако се търгува на по-висока цена в Европа, тези цени да се балансират. Това синхронизиране на цените е неизбежен процес. Ние си имаме вътрешни проблеми в самата държава в сектор енергетика. Знаете, че в момента бизнесът плаща значително по-скъпа цена от тази, която плаща крайният потребител и това води до генерирането на редица вътрешно секторни дисбаланси. Това е голям проблем. Вече тук въпрос е на политика как ще бъде решено, защото неизбежно е прехвърлянето на част от бремето, което в момента поема бизнесът върху нас крайните потребители“, каза Филипов. Това има чисто негативен ефект, не знам коя политическа сила или партия, би възприела такъв подход, но той е неизбежен, няма как, обясни още експертът от СИПП.

Той подчерта още, че едно от нещата, до които води инфлацията, е повишаване на лихвените равнища. Това отново е неизбежен пазарен процес, така че това ще бъде един от негативните ефекти, които ще генерира инфлацията. Другият ефект ще е загубата на покупателната способност на крайните потребители.

„В момента в България имаме някаква политическа несигурност. Виждаме какво става, временно правителство, спирала от избори. Имайте предвид, че това миксирано с инфлацията, води до редица системни проблеми с икономиката. Тоест това води до редица неща – свиване на кредитирането, нормално е в тези условия, което пък води до пряко свиване на икономическия растеж. Така че поради този микс от няколко кризи, които в момента стават една, неминуемо води до икономически спад. Дали той ще бъде реализиран тази година или в началото на другата, не мога да прогнозирам, но това е неизбежно“, каза Филипов.

Експертът обърна внимание и на факта, че в последните месеци една част от бизнеса работи на загуба. Няколко месеца бизнесът произвежда на договорена крайна цена, тоест този времеви влак, в който той ще успее да прехвърли новата крайна цена, той работи в голяма степен на загуба. Или дори ако не е на загуба, е на минимална печалба. Така че това е още един фактор, който ограничава инвестиционната активност и кара бизнесът да бъде по-предпазлив, да изчака по-спокойни времена, коментира Филипов.

Има инструменти, които могат да подпомогнат бизнеса и потребителите, но те не са политически лицеприятни. Както споменах едни от основните фактори, които доведоха до текущото състояние са огромните публични разходи, които правят държавите за борба с COVID-кризата. Всички тези трилиони евра, които бяха налети в европейската икономика, включително и при нас. Реално единственото решение е да се ограничат тези разходи. Обаче няма кой това да го направи, особено в момента, когато почти всяка социална група иска и очаква някаква помощ от държавата. Чувам сега се коментират някакви енергийни помощи, това буквално ще налее още повече бензин в огъня, добави Филипов. Всъщност по думите му се оказва, че помощите засилват инфлацията, а не помагат срещу нея. Помощите са един от основните фактори, които доведоха до инфлацията, точно тези пари, които се наляха в икономиката, обобщи финансистът Никола Филипов от СИПП.

Сачева: Над милион души са получили подкрепа от държавата в кризата

Ваксини ще има за всички. Над 1 милион души са получили подкрепа от началото на кризата. Това заяви министърът на труда и социалната по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика