Николай Василев: Ако кабинетът се беше реализирал, той щеше да е най-реформаторският в новата история на страната

3377
Николай Василев: Ако кабинетът се беше реализирал, той щеше да е най-реформаторският в новата история на страната
Снимка: БГНЕС

Николай Василев обяви, че за него е било чест да бъде номиниран за премиер от "Има такъв народ". Той определи приликите си с мисленето на Слави Трифонов като огромни.

"Изобщо не става дума за разочарование или сърдене, че не се случи. За мен беше по-скоро чест и отговорност, че първата политическа сила се е спряла на мен като възможен кандидат за премиер. Очевидно от работата ми в политиката от много отдавна се познавам със Слави Трифонов. Но това не е било достатъчно. Аз си мислех, че го познавам от телевизията. Той си е мислел, че ме познава. Но в този процес в продължение на няколко месеца се опознахме много по-надълбоко", заяви Василев в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Асен Василев: С ИТН имаме фундаментални различия

Служебният финансов министър Асен Василев заяви пред БНТ, че не е приел поканата на "Има такъв народ" за вицепремиер заради фундаментал...

"Видяхме, че между нас приликите са огромни и разлики в идеи и визия почти няма. Не съм бил част от партията и нейното създаване. Но в същото време по различни поводи съм се виждал с предполагам десетки представители на парламентарната група и на ръководството, както и на икономическия екип. Моята мотивация изобщо да се включа като приятел и съмишленик е била, че там открих много положителни, добри специалисти. Почтени хора. Също така там не съм открил никакъв популизъм и социализъм в тези хора. Те са по-скоро десни и реформатори като мен", заяви той.

Василев говори и за предложението към трима от служебните министри да се включат в неговия екип. "С тях имаше няколко разговора. Някои от тях са били преди мен изобщо. Още когато започнахме през пролетта да говорим за съставяне на кабинет вече със служебните министри беше говорено. Също така Слави Трифонов многократно ми е казвал, че той има положителна оценка за тяхната работа и обезателно тримата трябва да бъдат фиксирани в проекта за кабинет. Така беше до два дни преди изборите. Аз и на последващата пресконференция казах добри думи за тях, че те са положителни герои. Имаше едно-единствено разминаване. Смятам, че с тях можеше много добре да се работи. Но в моите очи техните виждания са прекалено леви и популистки. С тях може да се работи, но не във финансовото министерство. Човек като мен с икономическата политика, която изповядва, не може да има ултрапопулисти за финансови министри", категоричен бе Николай Василев.

Идеята Асен Василев да не е финансов министър е била негова. "Да, лично моя. Имаше няколко часа, в които пред мен стоеше въпроса, ако въпреки това партията ми наложеше, щях да си помисля дали щях да мога да работя. Може би нямаше. Разминаването е от 5 млрд. нагоре между нас. А задача от 5 млрд. не може да има решение с положителен изход. Мое беше предложението и то беше подкрепено от ръкодството на партията. Въпреки всичко те бяха поканени за три важни министерства. Единият беше поканен за две различни позиции, едната от които вицепремиер", заяви Василев.

Той изреди шест неща, по които се разминава диаметрално с икономическия министър. "Първо, познавате ме като един от хората, които отдавна подкрепят приемането ни в еврозоната. Други хора не го подкрепят. Привърженик съм на ниските данъци и съм посветил част от живота си на намаляването на всички данъци в България. Служебното правителство току-що внесе вдигането на данъка за определени компании от 10 на 15%. Това никога не бих го направил. Камо ли служебно правителство без обществено обсъждане и без прессъобщение. Това за мен е абсурд. Трета тема - когато участвах в тройната коалиция и имах ляв премиер и мнозинство, бюджетните разходи бяха 39 и паднаха до 36% от БВП. Това е моят идеал и аз съм участвал точно в този процес. В момента вървим към 45% тази седмица. Както е тръгнало с лавината, може би ще стигнем 50% следващите години. Четвърто: привърженик съм на нулевия бюджетен дефицит не от днес, а от 1997 година. Цялата ми политическа кариера е посветена на тази теза. Двете правителства, в които съм участвал имаха големи бюджетни излишъци. Това се изпари от септември 2020-а. Другата ни голяма разлика е, че смятам, че основна задача на всички финансови и икономически министри трябва да е развитието на капиталовите пазари", каза още икономистът.

Пеевски: Николай Василев никога не ме е уволнявал

Николай Василев никога не ме е уволнявал. Това заяви бившият депутат от ДПС Делян Пеевски пред свързвания с името му сайт "Блиц". Така...

Николай Василев заяви, че ако проектът му за кабинет се беше реализирал – той щял да бъде най-реформаторският в новата история на страната, защото в него участвали изключително подготвени и образовани хора. „Този кабинет не беше подкрепен по различни причини, тази година в политиката всеки беше срещу всеки. Никой не подкрепи никого. ИТН подкрепи мандата на БСП, макар че тя идва от там“, допълни икономистът. Той обясни, че изброените от Слави Трифонов 14 приоритета са малка част от целите, които щял да има оглавяваният от него кабинет. Относно актуализацията на Бюджет 2021, Василев заяви, че той е ненужен: „България беше най-зле след Виденов. Следващите три правителства в продължение на 12 г. нямаше актуализации. След което дойде новата власт и направи три. Причината не е цифрова, а манталитетна“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика