Николай Василев: Поскъпването на газа с близо 30% не е шоково, а закъсняло

4284
Николай Василев: Поскъпването на газа с близо 30% не е шоково, а закъсняло
Снимка: БГНЕС

Поскъпването на газа с близо 30% не е шоково, а е закъсняло. Това заяви Николай Василев, бивш вицепремиер и икономически министър в кабинета „Сакскобургготски”.

„Свикнахме от цената на тока и парното да правим политически въпрос, а това е икономически въпрос. България няма как да влияе на цената на газа”, уточни той.

Няма да има повишаване на цените, ако влезем в Еврозоната

Според бившия министър на икономиката Николай Василев, страховете на хората, че след приемането на еврото цените у нас ще се повишат,...

Според него е по-добре усилията да се насочат към инвестиции, работни места и по-добро образование вместо да се хленчи за цените на тока и парното.

Газът и цената на парното трябва да поскъпнат и това е правилно. В последните месеци петролът също поскъпна и това води до по-скъпата цена на газа. Поскъпването на газта не е шоково, а закъсняло и реално. С колкото се вдига цената на петрола, с толкова ще поскъпва и газта. Вместо да се оплакваме трябва да направим други неща. Трябва да станем по-производителни, трябва да отваряме работни места, трябва да има чужди инвестиции и растеж. В Европа едва ли ги интересува колко е цената на парното у нас, каза още той в ефира на bTV.

На въпроса какво правителство очаква след предсрочните парламентарни избори Василев каза, че не очаква широка коалиция между ГЕРБ и БСП, защото двете партии имат различни програми: "Противник съм на широките коалиции. Програмите на ГЕРБ и БСП са много различни. В БСП говорят за някакви социалистически неща - спиране на концесии, национализаране, промяна в данъчната система. Няма как да се постигне разбирателство по тези теми. Ако сега тези партии направят коалиция, ще се намери някой трети, който ще стане по-голям от тях." По думите на Василев БСП е имала шанс да победи на вота, но е отблъснала хората в последните дни от кампанията с говоренето за вдигане на данъците, национализация и какво им е отнела демокрацията.

"БСП имаше голям шанс да спечели изборите, но направи така, че ги загуби сама. Социалистите показаха, че гледат в някаква друга посока, а не в бъдещето и в Европа. ГЕРБ са ориентирани към Западната цивилизация. Аз също ги критикувам, че не провеждат достатъчно реформи, но те изглеждат като единствената дясна партия", допълни Василев. Според него "Бойко Борисов е голям майстор". "Сигурен съм, че ще се справи с коалицията и съм убеден, че тя няма да е широка", коментира Василев темата за изминалите предсрочни избори и резултатите от тях.

Експерт: В България най-добре успява този бизнес, който не зависи от правителството

Държавата е създала олигархичните модели в бизнеса. В България първите милионери са били политици. Обществените пари се изразходват нее...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика