Николай Василев за Volkswagen: Изглежда загубихме битката със сребърен медал

12883
Николай Василев за Volkswagen: Изглежда загубихме битката със сребърен медал
Снимка: БГНЕС

Изглежда има голяма вероятност тази битка да сме я загубили и да се задоволим със сребърен медал, отчитайки, че щом сме преборили Румъния и Сърбия, това също е добра новина. Това сподели в сутрешния блок на БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев по повод решението на Volkswagen за това къде ще инвестират - в България или Турция.

Тази сутрин стана ясно, че Volkswagen явно е решил да строи новия си завод в Турция. Източници, близки до концерна, твърдят, че договорите може би ще се подпишат още идната седмица. В Турция смятат, че гигантската инвестиция им е в кърпа вързана, пише Deutsche Welle.

Решението за изграждането на нов завод на Volkswagen в Турция вече е взето, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Според тази новина, Надзорният съвет на концерна вече е одобрил инвестицията, като решението може да влезе в сила всеки момент, а договорите могат да бъдат подписани още идната седмица.

Още подробности за решението на Volkswagen може да прочетете в статията в Expert.bg.

Това не означава, че сме загубили някаква война, продължи с разсъжденията си бившият министър Николай Василев. Това е просто едно състезазние, в което имаме сребърен медал и това се забелязва в международните среди. Това ще бъде неприятно, но е много възможно да доведе след себе си други инвестиции, каза още Николай Василев.

В Турция анализират: Имаме прeдимства за "Фолксваген" пред България

Фолксваген ще строи нов завод и търси най-подходящото място за огромната инвестиция. В битката за нея останаха само две страни: Българи...

Състезанието е било полезно за българската администрация, смята Василев. Тя (администрацията) е разбрала какво изискват големите инвеститори, как се участва в такава огромна надпревара и какво е направила другата държава, за да ни победи.

"Турция има някои неща, с които ние не можем да се състезаваме. Например огромния пазар, с който по население е равен на цяла Източна Европа взета заедно, без Русия, разбира се. Второ - тя може да си позволи държавни помощи, които държавите от ЕС не могат'', посочи бившият министър.

От политическа гледна точка обаче Николай Василев е изненадан от решението на Volkswagen.

"При сегашната геополитическа обстановка, не приличаше много на германска компания да направи точно това, но, разбира се, те са голяма държава, знаят своите интереси и правят каквото си решат. Ако ме питате мен, дори и да не е в България, тази инвестиция трябваше да отиде в ЕС. И преди 1-2 години, щях да предположа, че ако не у нас, инвестицията ще отиде в Румъния", каза бившият министър.

По думите му българската администрация е направила всичко необходимо, но в глобален план страната ни трябва да поработи върху по-добрия си имидж в световните медии.

Германска медия: Volkswagen избра Турция за новия си завод в Източна Европа

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" е взeл пpeдвapитeлнo peшeниe нoвият му зaвoд в Изтoчнa Европа дa бъдe в Typция, твъpди гepм...

"Не бих искал да се събуждам със статии, които започват и завършват с това, че България е най-корумпираната държава", заяви Василев.

По думите му обаче каквито и инвестиции да дойдат от Южна Корея, те няма да са в размерите на инвестициите от Западна Европа. Така бившият министър коментира нов завод, който ще се строи у нас от посещението на премиера Бойко Борисов в Република Корея.

Смятам, че такива новини, като една евентуална инвестиция на Hyundai, са нещо позитивно и се надявам да се случват повече.

"Досега България не е била успешна в миналото с привличането на азиатски инвестиции, трудно ми е да обясня защо. Струваше ми се, че преди години имаше огромни инвестиции в България, особено след приемането ни в ЕС, тъй като тогава говорихме за инвестиции в размер на около 9 млрд. евро, а днес те са за около 2-3 млрд. Позитивите при нас са стабилността, спокойствието и ниските данъци. Негатив е по-скоро малкият ни пазар'', обясни той и добави, че у нас биха се завърнали стотици хиляди българи от чужбина, ако се увеличат заплатите и бъдат привлечени наистина качествени инвеститори.

Относно слуховете, че Tesla може да инвестира у нас Василев заяви, че това е огромна компания със световни амбиции и България е длъжна да се бори за подобна възможност, като отново наблегна, че ситуацията у нас е спокойна и стабилна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика