X
 
 

Николина Ангелкова: Няма застраховка, която да покрие риска за доставчиците

464 3
photo of Николина Ангелкова: Няма застраховка, която да покрие риска за доставчиците
Снимка: БГНЕС
"Гаранционен фонд няма. Застраховката "Тур оператор" покрива само и единствено рисковете и щетите свързани с крайния потребител, няма застраховка, която да покрива такъв риск като фалит по отношение на доставчиците." Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за bTV.

Откакто "Томас Кук" - Великобритания обяви фалит, ние сме в непрекъснати срещи с представители на сектора - както хотелиери, така и туроператори. Подготвяме лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на "Томас Кук" към другите големи туроператори, допълни още тя.

Керемедчиев: "Томас Кук" потъва още от 2012 г., според Ангелкова фалитът бил трудно предвидим

„От 2012 г. „Томас Кук" бавно и уверено потъва. Всички финансови показатели на фирмата показват, че ситуацията при тях став...

"Имаме уверението на всички големи туроператори, че ще имат увеличение между 10% и 20% за нашия пазар, което ще помогне да се компенсират загубите", посочи министърът.

По думите ѝ това е ключово както за запазването на капацитета на чартърните програми за България, така и за запълването на хотелите.

Според министър Николина Ангелкова няма информация за нестабилност и за други фалити на туроператори.

"От разговорите, които провеждам в чужбина, разбирам, че останалите туроператори ще се опитат да привлекат клиентите на "Томас Кук", обясни Ангелкова.

Румен Драганов: Общите щети след "Томас Кук" може да надминат 100 млн. евро

Щетите от фалита на туроператора "Томас Кук" за България може да са много по-големи, отколкото си представяме. Българската хотелиеро-ре...

Тя обясни, че "Астрал Холидейз" имат 700 000 лв. застраховка, претенциите са за малко повече от половината от тях, изплатени са 200 000 лв. "Клиентите им са общо около 300, имат ресурс да се разплатят с всички", обясни министърът.

Туроператорите в националния регистър са около 3500, от тях само 18 са тези, които имат застрахователно покритие над 1 млн. и 400 хил. лева, каза Ангелкова. Според нея се води дебат за законодателни промени, чрез които да се увеличи минималното покритие по отношение на задължителната застраховка за туроператорите.

"Към момента около 1140 туроператора поддържат минимална застраховка от 25 000 лева, която при едно настъпване на такова обстоятелство по никакъв начин няма да покрие щетите на туристите", заяви министърът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Стига сте ни ТЕРОРИЗИРАЛИ с тоя ПЕЛИКАН!!! 1 Стига сте ни ТЕРОРИЗИРАЛИ с тоя ПЕЛИКАН!!! преди 1 месец Профил на трол?
  Въхььь...тоя розов ПЕЛИКАН на снимката ме уплаши/а ма много е грозна/...искам обезщетение от застрахователя си!!!!
 • чучолигарчо 1.1 чучолигарчо преди 1 месец Профил на трол?
  Добре бе ,ИЗРУСИЛА се ...изрусила се...а ма защо веждите и са черни????За ЧОВКАТА няма да питам...
  : 0 !
 • Путко Мафани 1.2 Путко Мафани преди 1 месец Профил на трол?
  Тая ли розовата води колоната на ТРАВЕСТИТИТЕ на Гей парада????
  : 0 !
Последно в Актуално