Николина Ангелкова: Подготвяме протоколи за подновяване на туристическите пътувания

3130
Николина Ангелкова: Подготвяме протоколи за подновяване на туристическите пътувания
Снимка: Министерство на туризма

Българското правителство и Министерството на туризма предприеха спешни практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19 и в подкрепа на туристическата индустрия – една от най-пострадалите в създалата се ситуация. Това съобщиха от Министерството на туризма.

"Нашите действия следват координирания недискриминационен подход за възстановяване на свободното движение в съответствие с Пакета на ЕС за транспорт и туризъм". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на видеоконференция с посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани в България.

Черна гора започва туристическия си сезон

От 1 юни Черна гора ще отвори границите си за гражданите на държави с благоприятна епидемична ситуация, предава РИА Новости. От турист...

Работната онлайн дискусия се състоя по инициатива на посланика на Хърватия у нас Н. Пр. Ясна Огняновац в качеството ѝ на представляващ Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

"Пандемията на коронавируса е безпрецедентна криза, която предизвика в отговор извънредни действия в защита на общественото здраве и живота на хората, както и за минимизиране на пораженията в икономиките. Нашата институция работи активно с останалите заинтересовани ведомства за подготовка на протоколи и стартиране на туристически пътувания без прилагане на карантина".

Тя се спря подробно и на стъпките за постепенно облекчаване на мерките срещу коронавируса, като изтъкна тези, които ще помогнат непосредствено на туристическия бизнес. Сред тях са подновяване работата на заведенията за хранене и на закрито от 1 юни при спазване на здравните и хигиенните мерки. Пред посланиците министърът изрази своята благодарност към премиера Борисов и колегите от кабинета за координацията на поетапните мерки за възобновяване на бизнеса.

Представена бе и мярката за понижаване с минимум 50% на цената за плажни принадлежности, което ще направи българските летни курорти по-атрактивни и привлекателни за наши и чуждестранни гости.

Ангелкова обяви кога отварят заведенията на закрито

„От 1 юни отваряме заведенията на закрито. В момента водим разговори с щаба и министъра на здравеопазването затова какви ще са ме...

"Поетапният рестарт на туристическия сектор в България се основава преди всичко върху насърчаване на вътрешния туризъм, отваряне на границите за пътувания с цел туризъм от съседните на България страни, а впоследствие и за граждани от останалите държави в ЕС в зависимост от въздушната свързаност", акцентира още тя.

Министър Ангелкова изброи и други приети от правителството мерки, които ще насърчат възобновяването на сектора като субсидирането на чартърни полети, въвеждането на ваучери за туризъм за хората на първа линия в борбата с коронавируса, помощта, от която могат да се възползват предприятията по линия на оперативните програми. Важни са също така намаляването на ДДС за ресторантьорския сектор, субсидирането на заетост чрез финансиране от страна на държавата, възможността туроператорите да предлагат ваучер за неосъществено пътуване заради коронакризата и др.

"Разработваме комуникационна кампания за чуждестранните пазари, целта ни е активен летен сезон от 1 юли, каза още тя. Посланиците на Испания, Италия, Швеция, Латвия, Нидерландия, Унгария, Словакия и Хърватия зададоха допълнителни въпроси по предприетите мерки за възстановяване на сектора и за достъпа на чужди туристи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика