Заради Цацаров: Няма липсващи данни в Имотния регистър, твърди Агенцията по вписванията

5966
Заради Цацаров: Няма липсващи данни в Имотния регистър, твърди Агенцията по вписванията
Снимка: БГНЕС

"Във връзка със запитвания от медии за „липсващи записи“ в Имотния регистър, Агенцията по вписванията заявява, че няма липсваща информация в Имотния регистър относно сделки, в това число и сключван и от главния прокурор Сотир Цацаров", това съобщиха от Агенцията по вписванията.

Припомняме, че по-рано през април съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - Елисавета Панова, заяви, че "семейство Цацарови сключва сделка за покупка на овощна градина и изповядва сделката на 1000 лева. След време възниква проблем с продавача, сделката влиза в съдебна зала и семейство Цацарови показва документ, който се нарича контралетър и разкрива симулативната сделка. В контралетъра стои цена от 61 000 евро – това значи, че си измамил фиска 120 пъти", разказа тогава Панова.

Сега от Агенцията по вписванията уточняват, че всички имотни сделки фигурират в Регистъра.

Съдиите по вписванията у нас настояват да се създаде имотен регистър

Съдиите по вписванията у нас настояват да се създаде имотен регистър. Нормативната уредба за него е приета преди 17 години, но такъв вс...

"През 2007 г. е функционирала старата система на Имотния регистър, като в нея не е имало изискване да се отразяват всички връзки между страните и имота.

Действащата информационна система дава публичност и противопоставимост на данните, вписани в Имотния регистър. При различните начини на търсене на справки са дадени множество критерии, например, по физическо/юридическо лице, по двойно-входящ номер, по имот и прочие. В зависимост от избора на критерии, справката дава различна част от наличните данни", посочват от Агенцията и уточняват, че именно на това се дължи заблудата, че в разпространените в медиите справки липсват данни. "Заявяваме, че първичният документ е нотариалният акт, който е виден и е един и същ при всеки начин на търсене".

Предистория

Сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" алармира, че името на Цацаров и съпругата му не могат да бъдат открити в имотната партида на фирмата "Калисто Мати" ЕООД, която, според сайта, преди 12 години е дарила апартамент на главния прокурор, тогава съдия в Пловдив. Бяха публикувани и документи от Службата по вписванията. Прокуратурата публикува и официален отговор на Цацаров, който посочва, че Етичната комисия на ВСС е правила проверка и не е открила нищо. "Още в края на 2012 г. стана ясно, че семейството ми не е надарено, а е закупило апартамент в гр. Пловдив, със застроена площ от 55,50 кв. м., за сумата от 21 120 евро, при данъчна оценка от 25,382,32 лв.", казва Цацаров и изразява готовност пак публично да представи документите за жилището. Но "Биволъ" посочва, че той вече е давал такова обещание и не го е изпълнил, както и че собственикът на "Калисто Мати" Георги Нанков е съдружник с Ангел Стефанов, считан за един от най-доверените хора на убития шеф на “Мултигруп” Илия Павлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика