Нов епизод: Горанов реши да иска по-висок данък от лотариите, но и от бингото

11761
Нов епизод: Горанов реши да иска по-висок данък от лотариите, но и от бингото
Снимка: БГНЕС

С официално съобщение на сайта на финансовото министерство беше обявено, че на практика вносителят на втория законопроект за изменение на правилата за хазартния бизнес у нас - Владислав Горанов и подопечните му в министерството, искат по-висока такса за почти целия хазартен бранш, отколкото предлагаха първоначално.

Припомняме, че в новия законопроект, който беше публикуван на обществено обсъждане, Горанов предложи следното: 25% върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби за всяка игра. Сега обаче финансовото министерство обяснява, че заради това, че "облагането на хазартната дейност винаги е във фокуса на общественото внимание и всяка промяна в модела на облагане подлежи на различни интерпретации дали това е най-подходящият и справедлив модел за хазартния пазар в страната", то предлага промяна. Промяната всъщност застъпва сегашния модел на облагане, но с изменение. Сега облагането е следното: "... държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра (бел. ред. - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности), а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони". Именно по таксата от 20% плащат частните оператори на лотарии, но това означава по-малка основа т.е. по-малко данъци.

Сините фенове след срещата с Борисов: Казаха ни, че сега се занимават с хазарта заради сигнали

Не искам да влизам в разговора кой и защо проверява хазарта и какви са резултатите. Факт е обаче, че това засяга косвено всеки един чов...

Горанов, обаче, иска такса от 15% за следните хазартни игри – традиционна лотария, томбола, моментна лотария – тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игрите със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игрите със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти. Изключение се прави при онлайн залаганията - 15 на сто върху стойността на направените залози, както 20% облагане за игри, при които участниците играят един срещу друг и организаторът само организира провеждането им, за което събира такси и комисионни за участие (например покер).

Финансовото министерство всъщност не предлага това да е новото облагане, а да се тълкува в момента така чл. 30, ал. 3 на действащия Закон за хазарта. Но това е странно, предвид факта, че в самото съобщение министерството иска да се създаде нова алинея 4 на въпросния член и там да бъде вписан текстът за 20-те процента данък (за хазартните игри, при които участниците играят един срещу друг и организаторът на хазартни игри само организира провеждането им, за което събира такси и комисионни за участие). Създаването на нов текст в закон е законотворчески процес и приемането е в правомощията само на Народното събрание.

Как Валери Симеонов отрича, че ГЕРБ всъщност вече предлага законови промени за хазарта, противоречащи на неговите - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика