"Нова Република" в битка да стане ясно кой държи данъчните складове

2398
"Нова Република" в битка да стане ясно кой държи данъчните складове
Снимка: Пресцентър на "Нова Република"

Върховният административен съд ще реши до месец дали Министерството на финансите ще бъде задължено да разкрие кой контролира данъчните складове за горива у нас.

Днес се проведе заседание по делото, което политиците от Нова Република Петър Славов и Мартин Димитров започнаха след отказа на ведомството да отговори кой държи данъчните складове у нас и има ли концентрация в определени компании.

"Нова Република" към Герджиков: Какво става с Румен Овчаров и "Лукойл"? (ВИДЕО)

След толкова шумно прокламираната проверка на обществените поръчки и свършеното от предишното правителство ще има ли персонални промени...

„Проблемите при горивата не се решават с отварянето на 1, 2 или 5 бензиностанции. Това е все едно да твърдиш, че проблемите в образованието се решават с отварянето на 1 частно училище. Ние отстояваме позицията, че трябват твърди и категорични действия за освобождаване на пазара на горива, а не работа на парче. Именно затова докато някои само говорят, ние от Нова Република вече 2 години водим битката срещу картелите", заяви Петър Славов.

Делото започна в началото на 2016 година, когато Министерство на финансите категорично отказа да каже кои са собствениците на данъчните складове у нас, обяснявайки че „не са налице предпоставки за достъп до исканата информация".

На същия въпрос обаче е отговорил бившия министър Симеон Дянков през 2011 година и от него става ясно, че над 80% от данъчните складове се контролират от 2 дружества.

Към днешна дата Министерство на финансите отказва да съобщи дали за последните 6 години доминиращото положение при контрола на данъчните складове се е променило, или запазило.

Петър Славов: ЦИК мислят ли изобщо да спазват закона?

„Не може човек, който е бил недобросъвестен да черпи права от собствената си недобросъвестност. Това е основен принцип на правото...

Според представителите на Нова Република именно там трябва да се търси решението на проблемите на пазара с горива у нас. Затова те имат и конкретни законодателни промени, които облекчават режима за получаване на достъп до данъчен склад у нас. Това ще позволи на търговците в горива в България да внасят от различни източници, а не от една рафинерия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика