Новата система за електронни винетки заби още на демонстрацията (СНИМКИ)

15532
Новата система за електронни винетки заби още на демонстрацията (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Новата система за издаване на електронни винетки заби още на демонстрацията. Днес тя беше официално представена пред журналисти, предава bTV.

Новите електронни винетки влизат в сила от 1 януари 2019 г. А по думите на директора на АПИ инж. Светослав Глосов шофьор с непрезаверена, но неизтекла винетка, няма да бъде глобяван - просто стикерът ще бъде "превърнат" в електронен, когато такъв шофьор бъде спрян - проверяващите ще въведат данните в електронната система на АПИ.

Вижте как ще се купуват електронните винетки (ВИДЕО)

Днес, 18 септември, ще бъде представен начина за купуване на електронна винетка за леките автомобили и превозните средства до 3,5 тона ...

Хартиените стикери, които се лепят на предното стъкло на колата, отпадат. Електронните винетки ще са годишни, тримесечни, месечни, седмични и уикенд винетки.

Ако водачът има вече закупен хартиен стикер, който е валиден след 1 януари 2019-а, трябва да отиде в пункт за продажба на винетки и до 31 януари да подаде заявление за замяна на винетката с електронна.

Отпада еднодневната винетка, която е заменена от така наречената уикенд винетка. Цената ще бъде около 10 лева. Няма да има промяна в цените на другите винетки. Цената на годишната винетка продължава да бъде 97 лева, двумесечната е 54 лева, месечната е 30 лева, седмичната е 15 лева.

Регионалният министър: Няма да се спират валидни хартиени винетки за 2019 година

Купените хартиени винетки за леки автомобили, които са валидни и след 1 януари 2019 година, няма да има нужда да се подменят и шофьорит...

Терминалите за самообслужване ще бъдат общо 500 и ще са разположени по основните пътни направления и граничните пунктове. След поставянето им местоположението им ще бъде показано на карта.

Терминалите ще оперират на осем езика - български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски. Те ще работят с дебитни и кредитни карти. С пари в брой ще могат да бъдат закупувани стикери само от гишетата.

Електронната винетка ще може да бъде закупена и от уебсайт и мобилно приложение, които в момента се разработват.

Шофьорите, които предпочитат да закупят винетката от пункт, ще могат да го направят в офис на разпространителната мрежа. На служителя ще бъде предоставян номерът на автомобила, заедно с уточнение на срока, за който ще важи стикерът.

Правителството отделя още 180 млн. лева заради ТОЛ системата

Заради въвеждането на ТОЛ системата, Министерският съвет взе решение да отдели още около 180 млн. лева (179 996 400). Те ще бъдат за ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика