Нови мерки на НАП срещу измамите разтревожиха бизнеса

11587
Нови мерки на НАП срещу измамите разтревожиха бизнеса
Снимка: БГНЕС

Новите мерки за затягане на контрола върху софтуера, който търговците ползват за отчитане на оборотите си, ще се окажат далеч по-мащабни и по-високи разходи, отколкото сочат разчетите на финансовото министерство. Това предупреждава Българска стопанска камара след сигнали на свои членове за затрудненията, които ще породи поредният ремонт на наредбата за фискалните устройства.

Проектопромените предвиждат фирмите да искат от НАП одобрение за всеки софтуер "за управление на продажбите", който искат да ползват. Според данъчните тази мярка ще пресече опитите да се укриват обороти и да се издават фалшиви касови бележки. Нарушението е станало "национален спорт" в ресторантьорския бизнес, където чрез манипулиране на програмките се укривали до 70% от оборотите, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров, пише в. "Сега".

НАП наема 199 коли за 3 години

199 фабрично нови коли за срок от три години наема Националната агенция по приходите. Прогнозната стойност на поръчката е 5,4 млн. лв. ...

Според приходната агенция новите изисквания на НАП ще засегнат само т.нар. фискални принтери. В момента има регистрирани около 43 000 такива устройства, а подмяната на софтуера щяла да струва „само“ около 17 млн.лева. Според бизнеса обаче разходите ще са много повече. Законът за ДДС визира всякакъв софтуер за управление на продажбите, включително и такъв, който не е свързан с фискално устройство, обясни Станислав Попдончев, финансов директор на БСК. Такива са системите за управление на работата с клиенти (CRM), за обработка на оферти, за издаване на фактури и други. Затова БСК настоява наредбата да се пренапише в тази й част.

Освен това бизнесът иска внимателно да се прецизира достъпът на НАП до информацията от софтуера за управлението на продажбите. Често той е част от поголеми системи за управление и планиране на ресурсите в предприятията, които съдържат търговска тайна.

Оказва се също, че има браншове, за които е невъзможно да отговорят на новите изисквания всяка продажба да бъде отчетена до 5 минути в системите на НАП. При търговията на едро и разносната търговия понякога след поръчването на стоката минават ден-два, докато продажбата бъде завършена, а новите разпоредби не допускат това, обясни Попдончев.

На са съвсем ясни и разпоредбите с регистрацията на електронните търговци. Предвижда се всеки, който се занимава с електронна търговия, независимо дали през собствен домейн или през платформа за продажби в интернет, преди да започне дейност, да се регистрира в портала за е-услуги на НАП с електронен подпис. Излиза, чечовек, който иска да продаде стария си велосипед чрез интернет, ще бъде третиран като нарушител, ако не се регистрира в НАП.

Опити за измами с фалшиви имейли от името на ЧЕЗ

Клиенти на ЧЕЗ подадоха сигнали за измамници, които се представят за служители на компанията. Констатираните опити за измами са извърше...

Затова от БСК настояват ясно да се запише, че е-регистрацията е задължителна само за лица, които продават стоки в интернет „по занятие“, а не за всеки, които инцидентно предлага нещо за продан онлайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com