Новите кандидати за е-винетките и нова глава в спора между АПИ и "Телетол"

10109
Новите кандидати за е-винетките и нова глава в спора между АПИ и "Телетол"
Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

Две нови компании се появиха на бизнес терена с електронните винетки. Според съобщение на Агенция "Пътна инфраструктура" едната от тях - "Конкорд Смарт Инфраструктура" АД, е преминала проверка по същество дали отговаря на изискванията и вече има решение на управителния съвет на АПИ за подписване на договор. Тя желае да продава е-винетки, маршрутни карти и бордови устройства при старта на търговската експлоатация на тол системата.

Втората – "Иком", е подала заявление в началото на този месец за регистрация. Тя е все още в първи етап на процедурата да се установи дали отговаря на условията и едва тогава да се впише в регистъра. Дружеството е заявило желание да партнира на АПИ само в събирането на тол такси.  

Кой стои зад новите играчи?

Мажоритарен собственик на "Конкорд Смарт Инфраструктура" АД с 98%  е американската компания Concord Smart Infrastructure Inc., регистрирана в Минесота. Джефри Джон Нортъп е главен изпълнителен и финансов директор. Другият директор е Флорън Ибрани от Хърватска – също жител на Минесота.

Регистрираното в София дружество, учредено през март месец, се представлява от 44-годишния Кирил Георгиев (с 2% от акциите), който, заедно с брат си, притежава от 2017 година строителната фирма "Юнайтед Дивелъпмънтс" ООД. До 2010 година той е притежавал фирма "Трата: ЕООД (основно с търговска дейност), а още по-рано е управлявал строителната фирма "Лидер Енерджи Дринк". В Съвета на директорите е и Ивайло Генов, който е в директорския борд и на ИТ компанията "Скейл Фокус" АД.

В сайта на Concord Smart Infrastructure Inc пише, че компанията е започнала през 2003 г. от дъното, буквално, защото е създадена от Стю Натинг в мазето на къщата му. Той измислил модел за набиране на таланти в ИТ технологиите. Негов клиент била ИТ компания, в която работили Крис Дейвис и Джефри Нортъп. В крайна сметка тримата се обединили, за да "презаредят" бизнес модела на "Конкорд".

Присъединяването на Флорин Ибрани е описано като "някакъв глупав късмет" по време на разговор, докато закусват с Нортъп в обществено заведение. Нишата, която заели, е да намират талантливи, трудолюбиви консултанти, които прилагат уменията си за целеви проблеми с данните.

Интересна е и фирма „Иком“ ООД. Тя е регистрирана в Пловдив и съществува от 2008 година. Мажоритарен собственик от 2017 година, с 60% от дяловия капитал, е италианската компания "Вайасат Груп", която преди 5 месеца се слива с английското дружество "Вайасат Телематикс Лимитид". Останалите дялове са разпределени по 10% между Георги Кичев и Ивайло Георгиев, 20% са притежание на общата им фирма "Игео Инвестмънт" АД – регистрирана за търговия и производство на компютри, офис техника и консумативи за тях.     

Управители на "Иком" са Масимо Гето, Марко Петроне, Георги Кичев и Ивайло Георгиев.

Припомняме, че действащ от най-рано доставчик на е-винетки е "Интелигентни трафик системи" АД, а процедурата за "Телетол" АД беше прекратена еднопосочно преди седмица. Впоследствие разривът между АПИ и "Телетол" придоби скандални измерения.

На практика решението на АПИ да прекрати едностранно договора с "Телетол" е от 19-ти юни, но е било изпратено на следващия ден, в 17:53 часа. Същият следобед, точно 5 минути по-късно, до медиите е изпратено съобщение, в което АПИ пише подробности за нивото, до което са стигнали "Конкорд" и "Иком" и че прекратява договора с "Телетол", защото те предлагали изцяло нова технология, която е оперативно несъвместима с електронната система на АПИ.

Започнаха поредица от изявления на страните с взаимни обвинения, които Actualno.com подробно отрази.

 

С вчерашна дата на медиите бе изпратено копие на писмото, изпратено до "Телетол" със снимка на датата и часа на изпращането му, което опровергава всъщност твърдението на дружеството, че договорът им бил изненадващо прекъснат чрез прессъобщение и затова дори не могат да го обжалват. Пред медиите на 26-ти юни представляващият акционерното дружество Мартин Димитров заяви следното: "Прессъобщението не е административен акт, който да представим в съда, може да е фалшива новина". Това твърдение е точно, ако до онзи момент не е получено писмото от АПИ (с изходящ номер, дата и печат), защото наистина не може да се обжалва прессъобщение, колкото и официален да е източникът му.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com