X
 
 

НСИ: През последните 12 месеца има покачване на потребителските цени

1177 2
НСИ: През последните 12 месеца има покачване на потребителските цени
Снимка: Wikimedia
Потребителите продължават да считат, че през последните дванадесет месеца има покачване на потребителските цени, но с по-слабо темпо в сравнение с оценките, регистрирани три месеца по-рано. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).Същевременно инфлационните очаквания на потребителите за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

През октомври 2019 г. общият показател на доверие на потребителите се покачва с 1.1 пункта в сравнение с юли, като при населението в градовете увеличението е 1.0 пункт, а при населението в селата - 1.6 пункта

Има поскъпване на храните за старт на септември

По-високи са цените на брашното, месото и други хранителни продукти у нас, спрямо първата седмица на септември през 2018 г. Това става ...

Мненията на потребителите за развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и прогнозите им за следващите дванадесет месеца леко се подобряват - балансовите показатели нарастват спрямо предходното наблюдение съответно с 2.0 и 3.3 пункта.

Относно финансовото състояние на домакинствата и оценките, и очакванията на потребителите, живеещи в градовете, бележат известно подобрение, докато мненията на населението в селата са по-неблагоприятни.

По отношение на безработицата в страната очакванията за следващите дванадесет месеца са, че тя ще остане приблизително на юлското си равнище.

Последната анкета отчита и позитивна нагласа в намеренията на потребителите относно извършването на разходи за „покупка или построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.

Шофьорските курсове поскъпват рязко след увеличение на часовете за кормуване

Цената на шофьорските курсове може да стигне и мине 1000 лв. Това реши работна група в Министерството на образованието и науката късно ...

Междувременно вчера от няколко стокови борси в страната съобщиха за рекордно поскъпване на свинското месо. Причината, според производителите, е недостиг на месо поради епидемията от африканска чума при свинете. Само през септември цените са скочили с цели 45%. Това са най-високите цени на свинското за последните 10 години, отчитат и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи равнищата на едро.

Според производителите и преработвателите месото ще поскъпва още до края на годината. По-осезаем ръст обаче търговците очакват напролет. По-скъпо ще купуваме и колбасите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    НСИ КВО ПОСКЪПВАНЕ СЪНУВАТЕ??? ИМБЕЦИЛА ОТ СЕЛО БАНКЯ ВИКА ЧЕ СМЕ МНОО ДОБРЕ!!! НАЛИ!!!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    иииИмбецил е баба ти! Тоя дето го цитираш е ИДИОТ!
    : 3 !
Последно в Актуално