ОББ Интерлийз постига бизнес растеж с BI платформата Qlik Sense

1680
ОББ Интерлийз постига бизнес растеж с BI платформата Qlik Sense
Снимка: ОББ

Eдна от водещите български лизингови компании ОББ Интерлийз, част от белгийската банково-застрахователна група KBC Груп, реализира успешно Business Intelligence проект, чрез който не само дигитализира репортинга си в частта „Нов бизнес“ и „Портфейл“, но и впоследствие постига забележителен растеж. Иновативното решение е основано на платформата Qlik Sense и е внедрено от консултантската компания Balkan Services.

Преди около две години лизинговата компания се изправя пред предизвикателствата на новото време – непрестанно  развитие на бизнеса и нарастваща необходимост от детайлни справки и анализи. Ревизирайки своите процеси, тя взема решение да автоматизира отчетите си и да въведе единна, гъвкава и динамична информационно-отчетна система. Така ОББ Интерлийз стартира проект по внедряване на BI платформа, която да се отличава с удобен интерфейс и да бъде интегрирана  с основните системи на организацията.

„Имахме нужда от автоматизация на целия репортинг процес по отношение на новия бизнес на компанията, тъй като в последните години след придобиването ни от KBC акцентираме изключително върху неговото развитие, за да отговаряме на груповите изисквания и да постигаме своите цели. Преди разчитахме основно на ръчни обработки на бази данни, които извличахме през Excel, а това отнемаше много време и ресурс. Докато сега чрез Qlik Sense ние имаме възможност да се съсредоточим върху анализа на данни. Той ни помага да базираме нашите управленски решения на актуални данни, поднесени по много по-видим начин, което увеличава бързината за вземане на решение, съответно и конкурентоспособността на компанията като цяло. За да бъдем лидер на пазара, на нас ни трябваше конкурентно решение и затова се ориентирахме към този проект“, коментира Златина Йотова, финансов директор в ОББ Интерлийз ЕАД.

Новото решение се разработва изключително бързо – проектът стартира през април 2019, а през октомври същата година той вече е завършен. Една от основните причини за краткия срок на реализация се оказва прилагането на хибриден подход при управлението, който съчетава традиционни методи за определяне обхвата и бюджета с гъвкав подход при изпълнението, включващ постепенното и поетапно доставяне на крайния продукт. На второ място ключова роля за бързите резултати изиграва и тясното сътрудничество между екипите на двете компании, което позволява да се наложи една обща динамика на работа.

BI платформата засега е насочена да предоставя справки, анализи, графични и статични визуализации, свързани с отчитането на продажбите и работата на търговците, със застраховането на активите, с оценяване динамиката на портфейла и пазарния дял на компанията. Цялата тази информация се актуализира по два пъти на ден и е достъпна онлайн в едно единствено приложение, което може да се ползва на всяко устройство.

С помощта на автоматизацията, предлагана от новите инструменти, специалистите в ОББ Интерлийз сега могат да се фокусират основно върху резултатите и анализа на самите данни. По този начин системата им позволява да поддържат реална картина за състоянието и развитието на бизнеса, както и да следят доколко заложените цели и бюджети се изпълняват.

На свой ред това им помага по-лесно да вземат правилните решения в точния момент, както и навременно да откриват проблемите. В крайна сметка цялостният резултат от внедряването на Business Intelligence платформата се оказва по-голям растеж на самия „Нов бизнес“ на лизинговата компания.

„Вече не губим време впоследствие да правим репортинг, тъй като на базата на BI инструмента взимаме бързи и адекватни решения, залагаме правилните ключови показатели, мотивационни схеми и като цяло постигаме прогнозите за ръст на лизинговия портфейл, който сме заложили в бюджета. Това за мен е най-голямата полза“, подчертава Йотова.

Само за месец февруари компанията отчита 111% изпълнение на бюджета, а от началото на 2020 до края на февруари този процент с натрупване е 106%. Според Йотова цялостното внедряване на платформата улеснява не само ежедневната работа, но има и сериозен принос и значение за общото развитие на компанията. Именно и затова тя е убедена, че новите инструменти могат да бъдат полезни и в други звена на организацията, като например кредит риск репортинга на ОББ Интерлийз и ключови анализи за развитието на компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика