Общественият съвет търси начин да се спасим от режим на тока

7596
Общественият съвет търси начин да се спасим от режим на тока

Първото заседание на новосъздадения Обществен съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) ще се проведе днес, съобщиха от правителствената служба. Той ще започне в 15:00 часа, информира Агенция "Фокус".

На него ще се търси изход от кризата, като основният въпрос, извън приемането на правилник за работа, ще е как да се предпази енергийния сектор от срив. Има опасения, че заради ограничаването на работата на енергийните мощности може да има проблеми с мрежата и да се стигне до режим на тока.

Цветанов: Програмата за енергийна ефективност ще даде заетост за бизнеса

Програмата за енергийна ефективност ще намали сметките за отопление и ще даде заетост. Това заяви в Сливо поле заместник-председателят ...

В съвета влизат представители на енергийни компании, неправителствения сектор, ДКЕВР, МИЕТ, научните среди, синдикатите, гражданското общество и други. Заседанията на съвета ще се излъчват онлайн на адрес www.mee.government.bg.

Според официалната статистика в периода януари-април сме потребявали 10% по-малко ток на годишна база. Износът на ток през първите четири месеца на годината спрямо същия период на миналата година е намалял с 31%.

Здравеопазване

Друг Обществен съвет също започва работа - този, свързан с проблемите на здравеопазването. Заседанието ще се състои в Министерство на здравеопазването, заседателна зала на ІV ет. и ще бъде открито от министъра на здравеопазването проф. д-р Николай Петров, като ще започне в 14:00 часа, предаде БГНЕС.

Въглищата се превръщат в бомба за енергийния ни сектор

Представителите на двата синдиката КТ „Подкрепа” и КНСБ разкриха основните проблеми на въгледобива у нас, както и причинит...

Председател на Обществения съвет е заместник-министър д-р Мирослав Ненков, а със свои представители в него участват четири съсловни организации – БЛС, БЗС, БФС и БАПЗГ, както и национално признатите пациентски организации - Конфедерация "Защита на здравето", Федерация "Български пациентски форум", Сдружение "Българска асоциация за закрила на пациентите" и Националната пациентска организация.

На първото заседание на Съвета членовете му ще приемат Правилата за неговата работа и дневния ред. Той е съвещателно и консултативно звено към министъра на здравеопазването, което дава становища и препоръки относно стратегията за развитие на здравеопазването и проекти на нормативни актове. Съветът ще предлага конкретни инициативи в областта на здравеопазването и ще наблюдава изпълнението на предприетите действия за развитие на здравеопазването, ще обсъжда постигнатите резултати и ще предлага мерки за оптимизация. Дейността на Обществения съвет ще бъде подпомагана от структурни звена на МЗ, които ще предоставят становища по постъпилите материали за обсъждане в Съвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика