Общините поемат контрола над малките дестилерии

1133
Общините поемат контрола над малките дестилерии

ГЕРБ внесе промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се предлага да се смени тотално режимът, по който малките дестилерии се отчитат, контролират и внасят акциза, като тази дейност да премине изцяло на подчинение на общините. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Кметовете ще имат правата и задължението да водят отчетността, да събират данните от отчетността, да дават разрешението един малък обект да работи или не, ако не се изпълняват определени условия. Сумата от внесения от тези обекти акциз постъпва по сметка на общината.

Казанджии блокираха ГКПП-Капитан Андреево

Казанджии блокираха границата с Турция при ГКПП-Капитан Андреево от сутринта. Вече няколко часа не се пропускат никакви превозни сре...

„Това е една крачка, която е продиктуваната от няколко причини. Една от тях е продължаването на политиката за децентрализация и се дава възможност на общините да получават допълнителни приходи и да осъществяват контрола върху тях. Другата причина е, че Агенция „Митници” работи по правила на т.нар. оценка на риска. Малките дестилерии са твърде далеч от митническите учредения и не са контролирани толкова пряко и постоянно”, обясни Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Тя поясни и, че правилата за производство са били променени от парламента в посока на намаляване на времето за варене на ракия - 6 месеца в годината от юли до декември, намаляване на обема на дестилационните инсталации в един обект до 1000 литра и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове. От друга страна Менда Стоянова посочи, че кметовете знаят къде има малки дестилерии и могат да осъществяват контрол на място.

Какви още промени се предвиждат в закона прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com