Обвиниха кината в рекет

5925
Обвиниха кината в рекет
Режисьорът Людмил Тодоров няма да допусне до екраните в страната новия си филм „Миграцията на паламуда"

Режисьорът Людмил Тодоров няма да допусне до екраните в страната новия си филм „Миграцията на паламуда", ако киносалоните продължават да му извиват ръцете. Това обяви самият той вчера след закритата прожекция на лентата в кино „Люмиер". Официалната премиера на „Миграцията на паламуда" бе вчера вечерта. До това скандално решение авторът на „Шивачки", „Емигранти" и „Любовното лято на един льохман" стигнал, след като две фирми, които държат 80% от киносалоните у нас, му поискали 95% от печалбата.

Освен това „собствениците на киносалони ми поискаха такса от 625 евро без ДДС. С други думи аз трябваше да платя общо 30 хил. лв. такси предварително, за да бъда въобще допуснат в техните зали", добави още той. Людмил Тодоров обяви, че ще се обърне към Министерството на културата за съдействие, защото неговият филм не е изолиран случай. „Почти всички мои колеги приемат техните условия, защото иначе филмите им няма да видят бял свят. Аз лично избрах да не се съглася с тях. По този начин подложих филма си на удар, с надеждата да извадя наяве този проблем, който има много измерения", добави още режисьорът.

Зрители "ще режисират" новата българска комедия

Зрители "ще режисират" новата българска комедия "Корпус за бързо реагиране" на Станислав Дончев. Филмът ще бъде показан на първата в Б...

„Министерството на културата не е такъв тип регулатор, който да управлява отношенията между частния продуцент и киносалоните. От частния продуцент зависи какви условия ще приеме в договора с фирмите, които ги държат, а те са частни. Държавата може да определи само квотата на българските филми, които се прожектират в кината. Националният филмов център и Националният съвет за кино са тези органи, които определят процента от възвращаемостта на филмите", каза ресорният зам.-министър на културата Митко Тодоров, пише "Монитор".

Засега „Миграцията на паламуда" ще има две прожекции на „София филм фест" и ще бъде завъртян с „Пристигащо кино".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика