Очакват за първи път от години НЕК да отчете печалба

1087
Очакват за първи път от години НЕК да отчете печалба
Снимка: БГНЕС

Очакваме Националната електрическа компания (НЕК) за първи път от много години насам да отчете печалба от своята дейност, макар и малка. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова по време Младежкия икономически форум в УНСС.

Министър Петкова посочи, че много важна част от българската енергетика е свързана и с електроенергетиката.

ДСБ предупреди, че работата на АЕЦ "Козлодуй" е застрашена заради "партийна хранилка" (ВИДЕО)

Има риск отново да заприличаме на дискотека, ако не бъдат взети мерки. Това обяви председателят на ДСБ о.з. ген. Атанас Атанасов, визир...

„Имахме едно много сериозно предизвикателство в началото на нашия мандат – голямата задлъжнялост. Националната електрическа компания беше в изключително тежко финансово състояние, а когато едно такова структуроопределящо дружество е в такъв финансов колапс, нищо добро не очаква сектора като цяло. Мисля, че успяхме да се справим с предизвикателството и да направим така, че НЕК да влезе в необходимата кондиция, така че да осигури нормално и чисто функциониране на този сектор“, каза още тя.

По думите ѝ през 2014 г. НЕК е имала дефицит от 800 млн. лв., което означава невъзможност за функциониране, предаде Фокус.

„И това, което успяхме да направим, е че сега очакваме НЕК за първи път от много години насам да отчете печалба от своята дейност, макар и малка. Което е ясен знак, че реформите в този сектор са успешни и това е правилната посока. Успяхме да стабилизираме и другите централи, Електроенергийният системен оператор например е компанията, която получи финансиране по европейските фондови програми. Той участва с пет проекта и в момента са в ход процедурите по възлагане на дейностите, които трябва да бъдат извършени. Така че това, върху което работи нашият Електроенергиен системен оператор е да имаме по-голяма сигурност в инвестициите. Защото всеки лев, инвестиран в нашата електропреносна мрежа, е лев, инвестиран в сигурност“, обясни тя.

За България е важно да създаде възможност за получаване на природен газ от различни източници, а не само от Русия, допълни Петкова.

НЕК иска до 10% по-скъп ток от 1 юли

До 10% увеличение на цената на тока от 1 юли са поискали от Националната електрическа компания, стана ясно от думите на шефа на дружест...

„Винаги, когато прекрачвам прага на УНСС, много се вълнувам и причината за това е, че аз съм възпитаник на този университет и смятам, че това е университетът, който е ковачницата на кадри за българската икономика и българските финанси“, каза още министър Петкова и уточни, че шестима от министрите в настоящия кабинет също са минали тази финансова школа и посочи, че това е една гаранция за добро управление.

Тя обясни, че след един ден България ще бъде домакин на неформална среща на енергийните министри на ЕС. По думите ѝ това е структуроопределящ сектор за всяка една икономика, това е секторът, който се отразява пряко на всеки един гражданин. „Когато става дума за енергетика, трябва да знаем, че е важно в настоящия момент да става диверсификацията на енергийните ресурси. Тя означава две неща – сигурност по отношение на доставките и конкурентни цени. По отношение на природния газ България е изцяло зависима от Руската федерация. Много важно за България е да разполагаме с необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да получаваме природен газ по различни маршрути и от различни източници. По една или друга причина това досега не се е случило“, каза министър Петкова и обясни, че за да се случи това, вече се работи по няколко проекта.

„Един от проектите, по който работим и е важен не само за България, но и за целия регион, е интерконекторната връзка между България и Гърция. Този проект е включен в седемте топ приоритета на ЕС и е стратегически за Съюза, защото е основен елемент от Южния газов коридор. В рамките на председателството ни сме заложили цел той да стане факт. Това ще даде възможност за конкурентни цени на природния газ и сигурност за целия регион“, коментира тя.

Като друг много важен проект енергийният министър посочи реализацията на интерконектора със Сърбия. „Този проект датира от много години назад, но до този момент не беше предприето почти нищо по него. Успяхме да направим предпроектно прочуване, да осигурим финансиране. В момента водим разговори с нашите колеги от сръбска страна така, че те да могат да получат съответното финансиране“, каза още тя и обясни, че важен за страната ни е и интеконекторът с Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика