Официално има предложение за прекратяване на сегашната процедура за избор на КЗК

1923
Официално има предложение за прекратяване на сегашната процедура за избор на КЗК

За нас най-добрият вариант е да бъдат избрани граждански кандидати в бъдещата Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), защото правомощията на комисията са огромни. Това заяви днес пред медиите в парламента депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, предаде БГНЕС.

„С колеги внесохме две проекторешения - първото е да се прекрати сегашната процедура за избор на състав на КЗК, защото при липсата на кандидатура за председател тя е опорочена. А второто предлага нови правила с по-дълъг срок за номинации и предполага наличие на повече граждански кандидатури”, каза Димитров. Целта е да има номинации на различни НПО-та, които да бъдат вкарани като кандидатури от отделни народни представители, поясни депутатът.

Цветанов: Вероятно процедурата за избор на КЗК ще бъде прекратена

Вероятно парламентарната комисия за избор на членове и председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще прекрати сегашната ...

"Защо правим това? Усещаме, че на много хора им е изгодно да си стои старата комисия КЗК, да няма ефективна битка срещу картелите и монополите и нищо да не се случва", продължи Мартин Димитров. "Не може да продължават безвремието и хаосът, а трябва да има нова комисия с много сериозни граждански кандидатури, за да бъде битката срещу картелите и монополите ефективна. За нас най-добрият вариант е да бъдат избрани граждански кандидати в бъдещата КЗК, защото правомощията на комисията са огромни", отбеляза депутатът от РБ.

По другия актуален въпрос - относно Panama Papers, той коментира така: Когато политици имат офшорни сметки и фирми е крайно съмнително. За мен такива хора трябва бързо да си подават оставките, без много да обясняват, защото това е извън правилата. Когато, обаче, бизнесът има офшорни фирми, това може да бъде и нормално, а може да бъде и опит за скриване на данъци, продължи той. По тази причина трябва да има пълна проверка, включително и за българи с такива сметки. Но по-важното е да не мислим оттук нататък да затваряме вратата в България за офшорни капитали. Такива капитали трябва да влизат у нас, но да проверяваме откъде са парите и кои са действителните собственици, при пълна проверка. Ако искаме инвестиции, работни места и развитие, допълни Мартин Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com