Омбудсманът не вярва на нищо, което се случва в КТБ

18712
Омбудсманът не вярва на нищо, което се случва в КТБ
Снимка: БГНЕС

БНБ следва да отнеме лиценза на КТБ, ако одитният доклад за банката на Цветан Василев е верен. Това заяви пред БНР омбудсманът и бивш конституционен съдия Константин Пенчев.

Според Пенчев има потенциален проблем с гарантираните влогове, защото има такива под 100 хил. евро, но с преференциални лихви и те всъщност не трябва да се считат за гарантирани.

От КТБ не са откраднати 4,22 млрд. лв., твърди експерт

От "Корпоративна търговска банка" (КТБ) не са откраднати 4,22 млрд. лв. Това обясни проф. Христина Вучева в ефира на БНТ. Разликата меж...

На КТБ ѝ се разреши да купи банка "Виктория", тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор. Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж, след 4 месеца мълчание от БНБ, се оказа, че това не е банка, а е черна дупка. Толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка? Според чл. 36 от сегашния Закон за кредитните институции, БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, която 5 дни не е изплащала задълженията си поради проблеми в ликвидността, ако прецени, че тези проблеми няма да бъдат решени в близко бъдеще, възмути се Пенчев.

Аз лично не вярвам на нищо, което се случва с КТБ. Като гражданин не вярвам, защото те толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме през тези 4 месеца, да оставим настрана тези години, през които банката растеше, растеше и растеше и тройно и четворно си увеличаваше капитала с протекциите на политиците.

Няма осъден банкер за кризата през 1996–1997 година, припомни омбудсманът с нотка на горчивина и песимизъм за развитието на сегашния банков случай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com