Омбудсманът поиска кратки срокове за връщане на пари от сметките за природен газ (ВИДЕО)

3209
Омбудсманът поиска кратки срокове за връщане на пари от сметките за природен газ (ВИДЕО)
Снимка: Пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Диана Ковачева поиска кратки и ясни срокове за връщане на надвзетите пари от сметките за природен газ.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, до председателя на парламентарната комисия по енергетика в Народното събрание Валентин Николов и до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, в което настоява за ясни и кратки срокове за връщане на надвзетите суми на граждани след намаляване цената на природния газ.

Реакцията й е по повод новата ценова формула за изчисление на цената на доставката на руски газ за България и обезщетения от страна на "Газпром", която влезе в сила със задна дата - от 5 август, 2019 година, и води до намаление на цената на газа за нашата страна от Русия с 40%. Това се случи на връх Националния празник 3 март. Тогава ръководителят на "Булгаргаз" Николай Павлов, заяви, че обезщетенията за клиенти на "Булгаргаз" за периода 5 август, 2019 година - 29 февруари, 2020 година, ще са в размер на 150 млн. лева с ДДС, но ще се иска в това число да влезе и периодът до 31 март, защото от 1 март ще се прилага цената по новия договор с "Газпромекспорт". Павлов обаче не обясни механизма за връщане - би трябвало КЕВР да одобри новата на газа през март и в рамките на 1 месец след това "Булгаргаз" плаща на клиентите, но не е ясно дали "Газпром" ще плати наведнъж или ще направи прихващания в бъдещи плащания. До 31 март обаче ще има преизчисление за цените на клиентите на "Булгаргаз", увери Павлов. Все още преизчисления обаче няма ясни.

"От изявлението на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ стана ясно, че въз основа на споразумението ще поискат от регулатора да се утвърдят цени със задна дата - от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г., като сумите за възстановяване са в приблизителен размер на 150 млн. лева (с ДДС)", пише доц. Ковачева.

„Оказва се обаче, че едно толкова важно и дългоочаквано споразумение за намаляване на цената на природния газ не може да се приложи на практика при сега действащата нормативна уредба и поражда редица неизяснени въпроси, на които към момента компетентните органи нямат отговори, в т.ч. и по какъв начин намаляването на цената на природния газ реално ще се отрази на сметките на крайните клиенти - потребители на съответните услуги“, обръща внимание омбудсманът.

"Топлофикация София" дължи 200 млн. лв. на "Булгаргаз"

Към момента задълженията на “Топлофикация София” към “Булгаргаз” възлизат на близо 200 милиона лева. Сумата е н...

Законът за енергетиката пречел потребителите да бъдат компенсирани за надплатения газ

В тази връзка общественият защитник апелира за предприемане на необходимите справедливи действия, които да осигурят баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите при корекциите на сметките на крайните потребители.

В писмото си доц. Диана Ковачева настоява за максимално кратки срокове при вземане на решение за промяна на цената на топлина енергия, във връзка с изменението на цената на природния газ, така че намаляването да се отрази своевременно на сметките на гражданите възможно най-бързо.

Доц. Диана Ковачева обръща внимание, че в спешен порядък трябва да се реши и какви промени са необходими в нормативната база, свързани с ретроактивното възстановяване на надвзетите суми предвид намалените цени на природния газ от м.август 2019 година.

Освен това тя акцентира върху необходимостта в разумен срок да бъде разработена методика за възстановяване на надвзетите суми от крайните клиенти, която да бъде разяснена на гражданите.

„Булгаргаз“ иска от ЕК нови стъпки срещу монополизма на „Газпром“

„Газпром“ е изправен пред риск да бъде възобновено разследване за нарушаване на антимонополната политика, в който Европейск...

Омбудсманът препоръчва максимално кратки срокове при възстановяването на надвзетите суми на крайните клиенти чрез връщане или прихващане, както и предоставяне на ясна и разбираема информация (на отделен ред) във фактурите на гражданите за сумите, които подлежат на възстановяване или прихващане.

„Апелирам за обективност, публичност и прозрачност при взимане на решенията в интерес на гражданите“, завършва писмото си омбудсманът.

Още по темата:

По-евтиният руски газ - различно според месеца, има уверение за по-евтино парно

Русия довършва "Северен поток - 2" под охрана на бойни кораби? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика