Опозицията нарече актуализацията на бюджета "празен чек", за управляващите е "бонус"

4159
Опозицията нарече актуализацията на бюджета "празен чек", за управляващите е "бонус"
Снимка: БГНЕС

Народните представители обсъждат в зала законопроект за промените в държавния бюджет за 2020-а заради извънредното положение и кризата с коронавируса. По-рано комисията по бюджет и финанси одобри предложението на правителството. Според него параметрите на макрорамката ще бъдат променени като спадът ще бъде 2.9% от БВП или 3.5 млрд. лв. дефицит и ще се даде възможност за теглене на нов външен дълг в размер до 10 млрд. лева. Това при обсъждането в комисия бяха и най-критикуваните елементи от страна на опозицията.

Същото се случи и при дебатите в залата.

„Новият дълг от 10 млрд лв. е нужен за фискален буфер при евентуално утежняване на икономическата криза. Нито един лев от него няма как да се похарчи като допълнителен разход от бюджета, без да се гласува от Народното събрание“, каза от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов.

Фискалният резерв към края на февруари по данни на финансовото министерство бе 10.6 млрд. лв., половината от които са неприкосновени, защото включват Сребърният пенсионен фонд и фондовете за АЕЦ "Козлодуй". Новият дълг е необходим за покриване на погашения по текущ публичен дълг (2.2 млрд. лв.), за финансиране на очаквания дефицит - 3.5 млрд. лв. и за капитализиране на Българската банка за развитие 0.7 млрд. лв., обясни министърът. Остатъкът до 10 млрд. лв., както и парите във фискалния резерв ще се пазят като резерв при необходимост от ликвидност в икономиката, в държавния или в банковия сектор, тъй като България е във валутен борд и не може да печата пари, за разлика от повечето държави по света. Средствата не могат да се харчат за разходи без решение на Народното събрание.

"Стратегията за поддържане на достатъчно фискални буфери преди да се наложи да се занули фискалният резерв смятам за по-удачна", отговори Горанов на въпрос от БСП защо се предлага да се тегли нов заем при положение, че има фискален резерв.

Припомняме, че финансовото министерство коригира бюджета като занижава очакваните приходи с 2.44 млрд. лв. и завишава разходите с 1.07 млрд. лв. От тях 1 млрд. лв. са предвидени за изпълнението на схемата за запазване на заетостта "60:40" чрез трансфер към бюджета на НОИ, а 70 млн. лв. ще отидат за допълнителни лихвени разходи, свързани с увеличението на лимита на държавния дълг от 2.2 млрд. лв. на 10 млрд. лева.

По-рано опозицията остро нападна предложенията на финансовото министерство.

"Предлаганата актуализация на бюджета за 2020 г. за нас е признание за провал и празен чек за политическото оцеляване на Борисов и управляващите",каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и обясни:

"Защо провал? Актуализацията на бюджета трябва да реши възникналите проблеми в различни сектори в резултат на кризата. Преди да започнем обсъждането за промените, трябва да имаме пълна картина на изходната точка, от която тръгваме. Какво е настоящото финансово състояние на България. На 29 февруари 2020 г. разбрахме от финансовия министър, цитирам: "Към февруари месец 2020 г. реализираме излишък от 1, 5 млрд. лв." Три седмици по-късно на 18 март разбрахме от премиера Борисов, отново цитирам, за да няма после обвинения в неистини: "От излишък в края на февруари бюджетът вече е на дефицит от 3,5 млрд. лв." За три седмици по думите на финансов министър и премиер 5 млрд. лв. просто изчезнаха. Питаме къде са? Защо ги няма? Получихме отговор от самия премиер, отново цитат: "На дефицит сме, защото бюджетът не се попълва, а всеки месец отиват милиарди за пенсионната система".

Ако се следва логиката, датите и числата, премиерът твърди, че пенсионерите са стопили държавната хазна за три седмица с 5 млрд. лв., подчерта Нинова.

"Фактите обаче са други. Месечно за пенсии от бюджета се заделят 770 милиона. Изводите оставям на вас. За нас изводът е следният. Балонът за излишъци, за цъфтеш, за просперитет се спука. Истината лъсна, числата са били фалшиви и бюджетът е кух. Сега правителството иска заем до 10 млрд. лв. за справяне с кризата". Според нея безспорно ще се взимат заеми, но не в такъв размер.

Мярката 60/40 Нинова коментира так: "Едва 8 % от фирмите заявяват вчера, че ще се възползват от тази мярка, защото тя ги натоварва твърде много и предпочитат да освободят работещите. Така те стават безработни, отиват в бюрата по труда, натоварват НОИ и рано или късно НОИ ще изпита огромни затруднения. Какво се получава от тази мярка: работниците си губят работното място, работодателите губят своите работници. Държавата губи, защото НОИ ще бъде претоварен и рано или късно ще гръмне. Т.е. всички губят от тази мярка. За самоосигуряващите се, с какво ще помогне държавата на вас? Ами с нищо. Дейци на културата, науката, образованието, архитекти, инженери и журналисти вас дори и мярката 60 на 40 не ви лови. Нещо повече в Закона за извънредното положение дори отлагателните срокове за декларациите ви не важат. Уважаеми пенсионери, вие какво ще почувствате от този дълг до 10 млрд.? Също нищо. 50 млн. за великденски надбавки, които ги имаше преди това и увеличение по швейцарското правило, което беше заложено и в бюджета и досега. Нито дума за увеличение на пенсии, преизчисляване. Групите българи, които дотук изредихме - приблизително 3, 5 млн. няма да получат нищо реално от тази актуализация. Втората причина е очаквания спад в икономиката. Тя е описана така: "Несигурността ще доведе до спад на общите инвестиции, износът на стоки и услуги ще намалее с 16 %, особен риск има за микро и малките предприятия". Перфектни констатации. Да видим как дългът от 10 млрд. ще помогне на икономиката в тези направления", допълни още Нинова.

"В актуализацията на бюджета няма посочено и едно евро европейска помощ. Не казвайте, че е понеже, ще прехвърляме от европейските програми в България. Европейската комисия реши за България поне засега извън тези средства, които имаме тук, приблизително 1 млрд. евро за България. Може би това не е окончателното решение, може би ще има още. Защо ги няма в бюджета? Като приход, в приходната част и как ще ги харчите като дойдат. Непрозрачно, разбира се, защото ги няма и в разходната част. Във вашия бюджет няма и едно евро увеличение по тази линия за европейска солидарност", изтъкна още лидерът на БСП.

"Обикновено рядко цитирам премиера, но ще завърша с негови думи от 28 март. само преди 6 дни, в които той казва: "Можем да вземем заемни пари, но те ще трябва да се връщат с лихвите от децата ни, от следващите поколения". Уважаеми български граждани, тази актуализация на бюджета не решава проблемите, възникнали от кризата. Тя ги задълбочава. Ще се вземе този заем от 10 млрд., но той няма да стигне до онези, които имат най-голяма нужда, а ще се връща, както казва самия премиер от децата и поколенията след тях. Ние от "БСП за България" няма как да бъдем част от това. Няма да подкрепим актуализацията на бюджета, между първо и второ четене ще предложим онези политики и такива текстове, които реално да помогнат на икономиката да излезе от кризата и да се стабилизира и на всеки един от вас да се стабилизирате и да излезем от тази криза заедно", обяви още тя.

Нинова: Мерките на правителството обслужват близки до властта фирми

Нито една от мерките на правителството не обслужва малкия и среден бизнес. Тези мерки са направени, за да отидат парите при близките до...

"Теорията на БСП за 10 млрд. лв. празен чек е разбита на пух и прах с проста аритметика", контрира народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов .

"Днес в Бюджетна комисия по-рано днес обсъждахме параметрите на предложенията на Министерски съвет за изменение на държавния бюджет за 2020 г. и предвид световната криза, очертаваща се икономическа, и България в приходната част на бюджета е нормално тези предложения да бъдат разгледани от Народното събрание. Тук за мен настъпва недоумението от широкото неразбиране как функционират държавните финанси и каква е функцията на бюджета и държавата през приходната и разходната си политика. Нормално е при по-малко приходи в бюджета за тази година поради обективни причини, които всички ще станем свидетели, ако не сега, то в скоро време, да говорим за бюджетен дефицит", обясни още Иванов.

Колеги отляво, аз донякъде си обяснявам защо вашите управления винаги се характеризират с не така успешно финансово развитие на държавата и на българските граждани, да не кажа и по-тежка дума. Вие имате генерални неразбирания, които будят за мен учудване при положения, че се изказвате и сте специалисти в бюджетната сфера и по отношение на финансите, каква е функцията на бюджета. Първо, уважаеми колеги, проста аритметика показва, че тук не може да става дума за 10 млрд. празен чек. Вие няколко пъти го споменахте, даже и не можахте да направите простата сметка и се наложи други колеги от парламентарни групи да го правят. 10 млрд. при поемане на нов ангажимент за държавен дълг, когато 2, 2 млрд. имаме заложени в бюджета, който гласувахме края на миналатагодина, значи не са 10 млрд. нов дълг, а 7, 8. БСП не разбира, че държавния бюджет не може да бъде надвишаван и разходван от Министерски съвет с нито един лев отгоре на гласуването от народните представители" изтъкна Иванов.

Според ДПС правителството подценява удара върху икономиката.

"Прогнозата на правителството е оптимистична. Ударът ще бъде по-тежък. Непрофесионално е да се говори за 10 млрд. лв. нов дълг, защото се предлага да се увеличи досегашният таван от 2.2 на 10 млрд. лв., т.е. със 7.8 млрд. лв. повече. Ние ще подкрепим така предложеното изменение на държавния бюджет. В условия на тази криза ние отказваме да бъдем несъпричастни с останалите институции", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. „Единственото нещо, по което можем да спорим с кабинета, но и то е под условие, е дали тези стъпки са достатъчни. На този етап те са достатъчни, но периодично ще трябва да се добавят нови мерки.", заяви той.

Свободните професии включени в мярката за безлихвения заем?

Когато се наложи актуализация на бюджета, такава ще бъде поискана. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по БНТ. Хората, к...

"С тази актуализация се дава сигнал за комфорт", заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. Ако тези параметри с времето се окажат прекалено консервативни, сме тук, за да ги променим, добави тя. „В този закон има възможност за сериозен ликвиден буфер, който ще даде на правителството възможност за гъвкавост, да може да реагира, ако е необходимо, за часове. Не приемам да съберем трохичките по джобовете си, да ги изхарчим днес, и, когато после имаме нужда от пари, да тръгнем да ги търсим неизвестно откъде и на каква цена", подчерта Стоянова.

Патриотите подкрепиха предложената актуализация на бюджета. „Наясно сме, че трябва да подкрепяме почти всички промени в бюджета, защото правителството има достъп до пълната информация за средствата, които влизат и излизат“, посочи Александър Сабанов.

Вижте още:

На ниво комисия: Одобрена е актуализацията на бюджета за 2020 година

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 3 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика