Опозицията отказа подкрепа за Бюджет 2016

4511
Опозицията отказа подкрепа за Бюджет 2016
Снимка: БГНЕС

След ДПС, и БСП обяви, че няма да подкрепи проекта за бюджет за 2016 г., стана ясно по време на парламентарния контрол днес.

"Ще бъдем последователна опозиция. БСП няма да подкрепи бюджет 2016 г. и ще продължим да предлагаме други предложения за друго бъдеще на България", заяви председателят на левицата Михаил Миков. Той допълни, че Бюджет 2016 е "бюджет на задълбочаващите се неравенства".

Депутатите одобриха бюджета на ДОО на първо четене

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) бе одобрен от депутатите на първо четене в пленарна зала. 111 народни представители...

„Неусетно в този бюджет е включена и актуализацията. След 25 октомври все повече невидими резултати от днешното управление се виждат, а гражданите ще започнат да ги усещат все повече. Ако през февруари финансовият министър каза, че няма да има актуализация, ако премиерът заявяваше, че който министър иска пари за актуализацията да си напише оставката, днес виждаме актуализация, която по същество е провал на изпълнението на бюджет 2015 г., въпреки гръмките приказки за повече приходи. През 2015 и 2016 г. се задълбочава тенденцията на най-бързо нарастване на дълг като процент от БВП, тенденцията започнала от 2009 г.”, каза лидерът на левицата.

ДПС няма да подкрепи бюджета, защото има несъгласие с философията на този му. „Още в първия абзац правителството казва, че основен приоритет е запазване на стабилността на публичните финанси. Правителството вижда основен инструмент във фискалната консолидация. Според нас тя е необходимо условие, но не и достатъчно за запазване на финансовата стабилност. И в областта на публичните финанси не може да има сериозен стабилитет без икономически растеж. От 2008 година насам няколко правителства съставят бюджети на дефицит“, заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев.

По-рано при представянето на бюджета финансовият министър Владислав Горанов го описа с думите "стабилност, реалистичност, резултати". Той заяви, че през третото тримесечие БВП е нараснал с 2,9% спрямо същия период за миналата година, при равнище на БВП в ЕС от 1,9%.

Какво още бе казано по време на дебатите за бюджета прочетете в Expert.bg.

Бюджетът на НЗОК за догодина мина на първо четене

Със 117 гласа „за“, 45 „против“ и 15 „въздържал се“, бюджетът на НЗОК за догодина беше приет на пър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика