Оптимизъм от Караниколов: България очаква голям инвеститор след кризата

3668
Оптимизъм от Караниколов: България очаква голям инвеститор след кризата
Снимка: БГНЕС

Потреблението ще тръгне, пъво трябва да изчистим вируса. България трябва да търси във всяко зло, доброто. В този случай, защото сега ЕС ще излее милиарди в европейските фирми. Става логичен въпросът "Колко от тези фирми, ще осигурят работа в Европа, а не извън нея?" В кризата много компании разбраха, че отдалечените връзки при доставките в голямо производство, не са добра инвестиция. България може да спечели в това отношение. Това каза пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

От думите му стана ясно, че точно преди кризата държавата е била в шорт листата на голям инвеститор, производител на електрически елементи. "Въпреки тежката ситуация у нас ще сертифицираме проект за 120 милиона. Затова е важно да запазим икономиката в кондиция, България е атрактивна с консервативната си икономика и добри финансови показатели до момента.", коментира министърът и добави: "Да не забравяме, че и Volkswagen все още не е взел решеине."

Емил Караниколов: Безлихвеният кредит от 1500 лв. ще се взима срещу трудов договор

"Ще бъдат отпуснати и 200 млн. за служителите в неплатен отпуск. С тази социална мярка те ще могат да изтеглят безлихвен заем от държав...

Само за 10 дни регистрираните безработни у нас са с 20 000 повече

Безспорно има вече съкращения у нас, но и хора без работа от чужбина се завръщат. Влязохме с рекордните 4% в кризата, очакваме да излезем в края на годината с 6% безработица. Което е средно ниво за Европа. Очакваме да излезем в кондиия – имаме шансове, каза още той.

В същото време той припомни, че с поисканата актуализация на бюджета, финансовият министър реагира на най-страшните прогнози за България и ще продължи да държи параметрите на фискалната рамка консервативни.

Дефицит от 2,9% от БВП предлага правителството в актуализирания бюджет

"В момента ситуацията е коренно различна от всички кризи, които познаваме. В момента имаме хипотези, при които цели предприятия затварят и индустрии затварят. Това влияе на цялата верига производство. Сега щом се налага този дълг, съм сигурен, че министърът на финансите, който изключително консертвативно държи бюджета, е преценил.", каза още министърът на икономиката.

Караниколов: Състоянието на българската икономика ще става все по-лошо

Най-големият кошмар са човешките животи, а след това всички последици. Но трябва да мислим така - "Всяко зло за добро". Много тежка кри...

Очакваше се в края на годината в началото на другата да има рецесия в Европа. България все повече се приближава до нея, в момента не е в рецесия. Ние сме част от това, което се случва у нас, коментира Караниколов.

"Не всеки бизнес, който в момента има забавяне или забавяне е в тежест на държавата, а по-скоро проблемите в контрагентите по света влияят. Междуфирмената задлъжнялост се започва да я има и се увеличава.", каза още той.

Всички държави прогнозират разходите да са повече от приходите. Те са основно за здраве, социална сфера и бизнес. И дори и сега в бюджета има предвиден заем от 2,2 млрд. лв. заем е предвиден в бюджета, ние просто увеличаваме сумата до 10 млрд. лв. МВФ скоро ни каза, че над 80 държави вече са поискали икономическа помощ, каза още министърът.

САЩ, Германия – вижте как и те ще дават милиарди за бизнеса, но и те ще го дават на заем. Това е световна практика, обясни той.

Схемата 60 на 40 - окончателни мерки

Дончев: Може и още днес (27 март) мерките за икономиката да влязат в сила

Възможно е още този следобед да бъде обявено постановлението за държавна помощ, известно като схема 60:40. Предстои от 13:00 часа да за...

Емил Караниколов призна, че от схемата 60 на 40 ще се възползват основно големите компании:"Няма как с една мярка да обхванеш целият обществни живот. Вероятно тя ще е за по-големи компании, или такива с по-големи печалби. Тя най-вероятно няма да работи за по-малките фирми", каза той.

Горанов: Ако има повече от 3 месеца епидемия, добри времена може да чакаме чак в края на 2021

"В момента в големите икономики производставта са спрели. Китай отвори и вече почти 80% е възстановил производството си. Колкото по-бързо отворим и ние – по бързо ще се възстановим после. В моеметна дори и да нямаме болни от коронавирус, икономиката ни щеше да спре. Колкото повече фирми са в кондиция, толкова по-бързо ще тъгнем после.", каза икономическият министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика