Още една функция на Търговския регистър заработи, следващата седмица - повече

1841
Още една функция на Търговския регистър заработи, следващата седмица - повече
Снимка: Thinkstock

Постепенно Търговският регистър възвръща функционалността си. От Агенцията по вписванията съобщиха, че е възобновено подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция „Електронно управление“.

"Това улеснява значително сделките по закупуване и прехвърляне на собственост, включително и на МПС, за които нотариуси и МВР обменят информация по служебен път електронно чрез достъп до средата за междурегистров обмен (RegiX)", уточняват от Агенцията, която е под шапката на Министерството на правосъдието.

Цачева за срива в Търговския регистър: Вярвам, че ще узнаем истината

"Не мога да влизам в хипотези, убедена съм обаче в компетентността на службите, които работят по тези въпроси, вярвам, че ще узнаем ист...

Става ясно, че продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Предприети са мерки по недопускане на сривове в инфраструктурата за възстановяване на регистъра, както и за устойчивата работа на останалите регистри.

"Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица. Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват", категорични още от специализираното звено.

Припомняме, че Търговският регистър се срина миналата седмица. Според експерти проблемът с блокирането му е заради занижен контрол. По-рано директорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова успокои, че нямало изгубена информация. От Агенцията съобщиха, че сривът в базата данни се дължи не на хакерска атака, а на технически проблем. Уведомен за проблема беше и министърът на правосъдието Цецка Цачева, която на свой ред е сезирала прокуратурата, ДАНС и МВР.

Днес (17 август) обаче се срина и сайтът на Министерството на правосъдието. От ведомството на Цачева уточниха, че интернет страницата ще е достъпна след 13:00 ч. Проверка на Actualno.com показа обаче, че към настоящия момент порталът не е активен и доказа, че значението на "след 13:00 ч." е доста разтегливо.

Бойко Борисов: Не съм доволен от шефката на Търговския регистър

Не съм доволен от шефката на Търговския регистър. Нека да преодолеем кризата, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще...

Междувременно БНТ съобщи, че премиерът Бойко Борисов е провел среща с правосъдния министър Цецка Цачева, като поводът за разговорите все още остава неясен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика