Осигуриха 1,5 милиарда евро по оперативна програма за СПА курорти и хотели

5721
Осигуриха 1,5 милиарда евро по оперативна програма за СПА курорти и хотели
Снимка: Pixabay

Балнео и спа курортите, както и хотелиерският бизнес в страната ще имат достъп до евросредства за изпълнение на проекти по Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Те ще могат да получат финансиране за изпълнение на важни инфраструктурни проекти под формата на интегрирани инвестиции в партньорство с други, най-малко три, заинтересовани страни. Това съобщи в Сандански заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя се включи в кръгла маса на тема „Българските балнеокурорти – устойчиви европейски здравни дестинации“ и представи възможностите за подобряване на инфраструктурата в туристическите дестинациите, пише 24 часа.

Във форума, организиран от „Български съюз по балнеология и СПА туризъм“, участваха представители на асоциацията, кметове на общини от страната и др. Заместник-министър Николова информира, че средствата, с които ще разполага програмата, са около 1,483 млрд. евро, като към тази сума ще се добави и национално съфинансиране. Очаква се още от средата на следващата година по програмата да може да се кандидатства с проекти.

Дончев: Очакваме финансиране от 6,2 млрд. евро за възстановяване

В момента няма риск от загуба на европейски средства, увери вицепремиерът Томислав Дончев, попитан може ли да се стигне до спиране на е...

„Туризмът е сред основните приоритети на новата оперативната програма, като ще разчитаме на сектора да повлияе положително в развитието на малките населени места, където има най-големи дисбаланси“, заяви Николова. В тази връзка тя посочи, че ресторантьори и хотелиери, като представители на бизнеса, ще могат да изпълняват различни типове дейности и мерки в подкрепа на икономическия сектор и повишаване на стандарта на живот и доходите в регионите. Проектите трябва да включват комбинация на различен тип мерки - изграждане на съпътстваща инфраструктура, облагородяване на околните пространства, мобилност, свързаност, достъпност до самите балнеокурорти.

„Разчитаме туристическият бизнес да допринесе за добри проектни идеи, които да носят по-висока стойност за територията и силен икономическия прираст“, каза Николова. Заместник-министърът напомни още, че в страната няма да има населени места без достъп до еврофинансиране, така че всички туристически общини ще имат възможност за изпълнение на проекти, включително и коопериране на туристически организации между градски и селски общини. В новия програмен период освен културният туризъм, на фокус ще са и социалният и здравен туризъм, които също ще получават европейско финансиране. Предвидени са мерки, насочени към рехабилитация, възстановяване и долекуване на възрастни хора. Заложена е и възможност за реализиране на нова инфраструктура за домовете за стари хора. Заместник-министърът коментира още, че овен инвестиции в инфраструктура, икономическият сектор в туризма ще получи подкрепа за лесен достъп до нисколихвени кредитни линии, грантове и др. Браншът ще може да разчита и на средства в подкрепа на рекламата и популяризирането на природни забележителности, както и линия за обучение и подготовка на кадри за различните туристически обекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика