Остър тон между ресторантьори в ефир - кога отварят заведения и кой с кой министър се среща

3670
Остър тон между ресторантьори в ефир -  кога отварят заведения и кой с кой министър се среща
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Много е странно, че не присъствахме на срещата със здравния министър, на която се взе решение да се отваря от март. Това заяви председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов.

Не, браншът не се е разделил, отрече Коларов. Според него, отишлите на срещата били по-скоро хотелиери. Става въпрос за БХРА (Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация).

БАЗ и СЗБ: Не сме се съгласявали с дата за отваряне на заведенията 1 март

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне,...

"Защо трябва в последния ден (преди протеста) да се правят срещи", попита Коларов пред БНТ.

Председателят на БХРА Атанас Димитров обаче каза, че срещата била с "по-скоро информационен характер" и не била за вземане на решение. Беше ни представена позиция, че може да почне отваряне на заведения от 1 март, но възразихме и изразихме позиция за незабавно отваряне, добави той. "Ние сме за незабавно отваряне, но съобразено с епидемичната обстановка", подчерта Димитров. Здравният министър ни увери, че парите (като помощ) ще стигнат до хората до края на януари.

"В качеството си на какъв здравният министър ще ви отговаря за икономически компенсации", попита Коларов. И обвини Димитров, че представители на БХРА вече казали вчера пред медиите, че от БХРА са съгласни да се отворят заведенията от 1 март, а нощните клубове – от 15 март. Ако подкрепяте протеста, напишете датата му, призова Коларов. "Вие 2 часа преди това отидохте и се договорихте за нещо, което ресторантьорите не го искат", добави Коларов.

Здравният министър ни увери, че ще предаде икономическите искания, където трябва. Логично е да подкрепим протеста, оправда се Димитров. Според него, имало погрешно подаден контекст на срещата и уверения от здравното министерство, че правели срещи с всички браншови организации. Оказа се, че здравният министър поканил Ричард Алибегов на среща т.е. Българската асоциация на заведенията, а не Сдружението на заведенията. Аз нищо не съм получил, оплака се Коларов.

Алибегов потвърди казаното пред Actualno.com: Засега няма да отваряме

Около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, а с всеки изминал месец този процент се увеличава. Това каза Ричард Алиб...

Ресторантите в хотелите в момента работят при същите ограничения, при които ние работихме, преди да ни затворят, настоя Коларов. По думите му, "видяхме на коледните и новогодишните празници за какво празнуване става въпрос" и че няма ръст на заболеваемостта. Всички работели, само заведенията – не. Каква е логиката в големите хипермаркети да има по-малка опасност от заразяване, каква е логиката учениците да тръгнат на училището, като се видя, че където тръгнат в Европа, при затворени всички други бизнеси, заразените се увеличават, зададе въпроси председателят на Българското сдружение на заведенията.

Държим на искането си за оставка на здравния министър, потвърди Коларов. А негови колеги от Бургас отново казаха, че не са получили помощи за декември - тези от по 24 лева на ден за работещ на трудов договор. "Честно казано на нас ни писна с това, че ни се помага - във фактически фалит сме", заяви един от ресторантьорите.

Дали в крайна сметка от 1 февруари ще има протестно отваряне - най-вероятно, каза Коларов. "Всеки си носи риска - има адвокати, ще се съдим", коментира той при въпрос какво ще стане, ако масово почне да се глобява.

Още: Протест на ресторантьорите пред Министерския съвет ще има

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика