От днес без вода в пилешкото месо

8494
От днес без вода в пилешкото месо

От днес (20-ти януари) влиза в сила наредба, която ограничава съдържанието на вода в пилешките продукти. Забранява се помпането на пилешкото и с добавки, които увеличават обема му. От Асоциацията на месопреработвателите са внесли жалба във Върховния административен съд. Според тях наредбата противоречи на европейските регламенти .

С направените промени съдържанието на влага в пилешки продукти, произведени у нас, не може да бъде повече от 5%. Става задължителен и подробният етикет, с който да знаем дали купуваме цяло пиле, птича разфасовка, месна заготовка или продукт от птиче месо.

Въпреки че наредбата регулира по-малкото съдържание на вода в пилешките продукти, което е в плюс на потребителите, производителите на птиче месо са категорични, че хората гледат цената, а не качеството.

Наредбата, която влиза в сила от днес (20-ти януари), ни поставя в неравностойно положение, твърдят българските производители на пилешко месо. Тя не забранява вноса на пилешки продукти от Европейския съюз и Съединените американски щати, където няма такова ограничение за съдържанието на вода, категорични са от бранша.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят, че вносните продукти също трябва да бъдат етикетирани според новите правила, предаде Тв7.

Ако наредбата не бъде отменена, производителите на птиче месо очакват големи парични загуби. Много предприятия, според тях, ще бъдат закрити и това ще доведе до съкращение на персонал. От Агенцията по безопасност на храните припомнят, че санкциите за тези, които не спазват наредбата е 10 000 лв. при първо нарушение, а при повторно - 25 000 лв.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com