От работа вкъщи могат да се припечелват около 400 лева

34487
От работа вкъщи могат да се припечелват около 400 лева
Снимка: Thinkstock

Наетите надомни работници могат да си докарат месечно около 400 лв., работейки и събота, и неделя. Самонаетите работници могат да изкарат 500 или 600 лв., за сметка на други месеци без доходи, тъй като трудът им не е регулиран. Това заяви за БГНЕС Виолета Златева, председател на Синдикат на надомните работници в България.

Става ясно, че за голяма част от хората в малките градове, но и в София работата у дома, е единствен доход. Много хора между 30 и 42 години от големи градове, като София, Велико Търново, Русе, Варна и Бургас се занимават с надомен труд. Наетите работници у нас, пък са около 250 000. Има движение в броя им, защото през лятото някои от тях заминават за временна работа в Испания или Гърция, когато и броят им спада до 220 000.

Вижте как ще изглежда новата монета от 2 лева

Дизайнът на новата разменна монета с номинал 2 лева, емисия 2015 г., беше утвърден още в края на 2014 година. Въпреки забавянето и това...

По мнение на Златева, цели семейства, които нямат какво друго да работят, шият обувки и дрехи за известни западни марки. Най-често работата у дома е свързана с шивашката и обувната промишленост, както, и изработката на сувенири, бижута и играчки.

Най-големият проблем на наетите надомни работници в България е, обаче е, че все още не са признати реално като работници.

„Голяма част от тях продължават да работят без трудови договори, а, според Министерството на труда и социалната политика някой, който работи без трудов договор, не се счита за работник и така не може да ги защитим. Остава и големият проблем със самонаетите, които, въобще не фигурират нито като работници, нито като предприемачи и са поставени изцяло в неформалната икономика. Те са без здравни и пенсионни осигуровки, а повечето са над средна възраст. В София, например, е масово явление да се продават артикули без касови бележки по големи панаири и базари”, коментира Виолета Златева.

Според нея през последните години надомното производство у нас се развива в посока самонаети работници. Това е така, защото от кризата през 2007 г. голяма част от чуждите компании в шивашката индустрия намалили поръчките си, а някои от малките цехове затворили врати. Този факт, на практика, накарало много хора да търсят къде да продават изделията си

През четирите почивни дни харчим над 100 милиона лева

Стотици поемат на път за дългата почивка от днес до вторник, когато ще отбележим Деня на независимостта, съобщава bTV. Мнозина използва...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com