Открехва ли актуализацията на бюджета вратичка за теглене на заем от МВФ?

2113
Открехва ли актуализацията на бюджета вратичка за теглене на заем от МВФ?
Снимка: Пресцентър на НС

Съмненията, че актуализацията на Държавния бюджет за 2020 г. ще открехне вратичка за теглене на дълг от Международния валутен фонд отново излязоха на дневен ред при гледането в пленарна зала на окончателните промени в макрорамката за 2020 г. Румен Гечев от БСП отново предупреди за опасността да попаднем под опеката Фонда и настоя всички текстове, предполагащи такава възможност да бъдат оттеглени, а не само този, в който се споменава МВФ и ги цитира.

"Това, което искат да кажат нашите колеги, е да разрешат на министъра на финансите, респ. на правителството да тегли нов заем на външните пазари от международни финансови институции", поясни той и подчерта, че точно МВФ е международната финансова институция, която финансира външни дългове, за разлика от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, които финансират проекти. Световната банка също не финансира външни дългове, посочи той и уточни - тя финансира конкретни инвестиционни проекти с участието на държавата и финансира само държавното участие, а частното крило Световната банка - Международната финансова корпорация, която е различно юридическо лице, финансира частни проекти.

БСП: Правителството не прави нищо, за да осигури продоволствената сигурност на страната

Бюджетната комисия отхвърли пакета предложения на БСП за преструктуриране на бюджета в подкрепа на губещи сектори и гилдии заради извън...

"Настояваме да се излезе на трибуната и да се каже, че този въпрос е приключил и че България няма да тегли заеми от МВФ", призова управляващите той и предупреди, че обвързването ни с МВФ би довело до оскъпяване на нашите кредити от търговски банки в България и извън нея, поради факта, че след като една страна отива при МВФ, означава автоматически, че тя не е в добро състояние.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова потвърди, че е оттеглила предложението си за чл. 68а, както вчера бе призована, включително от финансовия министър, но отказа да направи същото с текста, отнасящ се до международните финансови институции.

"Не съм съгласна да оттегля предложението си за допълване на ал. 2 на чл. 68, което разширява възможността да се ползват заеми от други финансови институции – Европейската инвестиционна банка, Банката на Съвета на Европа, с които в момента водим разговори за дългово финансиране, програмно финансиране на определени сектори", категорично заяви тя. Според Стоянова това е възможност, от която не трябва да лишаваме правителството като източник на допълнително финансиране, освен държавните ценни книжа на външния и вътрешния пазар.

"Колкото до МВФ, предлагам, тъй като съм изтеглила моето предложение, да не спекулираме, че с тази добавка - и други финансови институции, имаме предвид МВФ и се опитваме да го прекараме оттам", добави Стоянова. Тя увери: "Когато дойде време да говорим, че имаме нужда от още един източник на финансиране, ако са изчерпани другите или предлагащи по-изгодни условия, тук в този парламент ще разискваме тази тема. Но сега не му е времето. Така каза и министърът на финансите. Аз подкрепям неговото мнение".

Опозицията нарече актуализацията на бюджета "празен чек", за управляващите е "бонус"

Народните представители обсъждат в зала законопроект за промените в държавния бюджет за 2020-а заради извънредното положение и кризата ...

Гечев продължи да настоява, че не е достатъчно оттеглянето на текста с излишното позоваване на МВФ и предложи редакция на на чл. 68, като вместо "международни финансови институции“ се запише "както и външен държавен дълг от международния пазар "и поясни защо: "Защото не може да вярваме тук на уговорки. МВФ е международна финансова институция".

В заключение на дебата, финансовият министър Владислав Горанов увери, че с увеличаването на лимита на държавен дълг ще търси най-оптималните решения за финансирането на българския бюджет и че всяко едно действие ще е публично и няма да остане скрито от парламента като работодател на Министерския съвет.

"Разбира се във въоръжение на правителството трябва да бъдат всички възможни алтернативни сценарии за финансиране, защото действително при ситуация на валутен борд, най-неприятното усещане е бюджетът да остане без ликвидност“, каза още той.

За новия дълг Горанов увери: "Той ще се харчи само в рамките на бюджета, по начина, който е гласуван от Народното събрание и се надявам след няколко месеца да сме забравили най-драматичната част от кризата, в която се намираме".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com