Отлагат с пет години пускането в експлоатация на АЕЦ "Белене"?

4493
Отлагат с пет години пускането в експлоатация на АЕЦ "Белене"?
Снимка: Министерство на енергетиката

Пускането на първия блок на АЕЦ “Белене” се отлага за 2035 г. вместо, както беше досега, за 2030 г. Това става ясно от проект за енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт 2050 г. В нея е предвидена 2000 мегавата ядрена мощност, но без да се посочва къде ще е тя, пише 24 часа.

Стратегията структурира баланса на енергийната система, тя казва нуждите и какви мощности ще се развиват, а не точно коя централа къде да бъде, коментираха от министерството на енергетиката. “Не съм чул парламентът да е взел друго решение, което да отмени това от 7 юни 2018 година“, заяви пък ядрен експерт. На тази дата Народното събрание реши да се възобновят действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ “Белене” съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно проектно дружество. Депутатите възложиха на министъра на енергетиката да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи структурирането на проекта в срок до 31 октомври 2018 г. То отмени друго разпореждане на парламента от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка “Белене”.

Петкова отчете до какъв етап е процедурата за АЕЦ "Белене"

По отношение на АЕЦ "Белене", ние стриктно спазваме решението на българския парламент. Това отчете министърът на енергетиката Теменужка...

В тези пет години между двете решения НЕК загуби арбитражното дело, водено от “Атомстройекспорт” по най-благоприятния според министъра на енергетиката Теменужка Петкова начин. А именно – да плати поръчаното оборудване. Двата реактора бяха докарани на площадката на “Белене”, а по думите на министъра в централата държавата е инвестирала над 3 млрд. лв.

Допреди няколко месеца възроденият проект се движеше по график. На 22 май 2019 г. обявлението за процедурата е публикувано в “Официален вестник” на ЕС. НЕК покани компании за заявяване на интерес за стратегически инвеститор, за придобиване на миноритарно участие и дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. В нея бе записано, че индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца от датата на публикуване на поканата в “Официален вестник” на ЕС. 7 компании подадоха заявления за стратегически инвеститор, 2 за доставчик на оборудване и 4 за миноритарен акционер и за изкупуване на тока от централата.

От обявяването на процедурата до момента се измина път през избор на компании в късата листа, изпращане на покана за подаване на окончателни оферти, подписване на споразумение за конфиденциалност, потвърждаване от страна на компаниите, че ще подадат оферти, изпращане на информационния меморандум до фирмите от късата листа. Това са руската корпорация “Росатом”, китайската CNNC, корейската хидроядрена енергийна компания “Дженерал електрик” и “Фраматом”, като последните две са доставчици на оборудване. На 18 юни от “Росатом” съобщиха, че руската компания е постигнала споразумение за сътрудничество с “Фраматом” (Франция) и “Дженерал електрик” за обединяване на усилията за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ “Белене”.

АЕЦ “Белене” обаче попадна под карантина и спря на етапа допускането на компаниите в информационната зала, в която е конфиденциалната информация за проекта. Запознаването с тези документи на място е условие да се подготвят окончателните оферти. Срокът за подаването им тече от момента на осигуряването на достъп. Официално пандемията от COVID-19 е алибито за замръзване на проекта на този етап. Самата Теменужка Петкова неведнъж е заявявала, че проектът не е спрян, а се бави заради пандемията. Първоначалният срок за подаване на окончателните оферти беше краят на май. После се допускаше, че това може да стане до края на годината.

Осъзнали ли са управляващите каква каша са забъркали с АЕЦ "Белене"?"

Има известно отлагане в реализацията на Втора атомна – някъде 2035 г. би трябвало да задейства първият блок, 2040 г – втор...

Отместването на срока за пускане на първия блок на неназованата в стратегията ядрена мощност за 2035 г. и на втория - 2040 г., освен със забавянето заради пандемията е възможно да е свързано и с осигуряването на още време за работа на въглищните ни централи, въпреки че механизмите за капацитет се позволяват от ЕС до 2025 г. Високопоставени източници от ГЕРБ допускат, че развитието на проекта или пък замразяването му може да се остави за следващ парламент и следващо правителство. Уроците от миналото показват, че при политическа нестабилност АЕЦ “Белене” замръзва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика