Отпускат 387 млн. лв. за фирми, които правят храни

2644
Отпускат 387 млн. лв. за фирми, които правят храни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Земеделското министерство отвори подмярката за инвестиции в преработката и маркетинга на селскостопански продукти, която е за 387 млн. лв. и е предназначена предимно за фирмите от хранителната промишленост. Това съобщиха от министерството.

Проектните предложения вече се приемат и крайният срок за подаването им е 25 февруари догодина. Кандидатите ще могат да заявяват проекти за инвестиции, насочени към подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранителната промишленост. Целта на подмярката е да се стимулира въвеждането на нови продукти и подобряването на качеството и безопасността на храните. Допустими за подпомагане ще бъдат дейности, насочени към въвеждане на нови продукти, процеси и технологии, включително къси вериги на доставка, подобряване на качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост, опазването на околната среда и устойчиво и цифрово управление на процесите в производството.

Докъде ще стигнем с инфлационния възход на икономиката?

В последните месеци инфлацията се ускорява изключително бързо. От 6-7 месеца потребителските цени вървят само нагоре. Най-голямо поскъп...

Според публикуваните вече насоки за кандидатстване минималният размер на допустимите разходи по един проект ще е 29 337 лв., а максималният - 5,8 млн. лв. Същият е размерът и на допустимите инвестиции за колективни кандидати, които са групи или организации на производители. Финансовата помощ за одобрените проекти ще е за 50% от общия размер на инвестицията, като за някои определени дейности тя може да се увеличи с още 25% от разходите. Основното изисквание е, че за финансиране могат да кандидатстват компании, които работят от поне 3 години. Според насоките финансовата помощ ще се отпуска за производството на редица храни като например мляко и млечни продукти, яйца от птици, с изключение на производството, преработката и маркетинг на продукти, наподобяващи или заместващи млякото и млечните продукти. Ще се подпомагат и производителите на месо и месни продукти, плодове и зеленчуци, гъби, пчелен мед, зърнени, мелничарски и нишестени продукти с изключение на производството, преработката и маркетинга на хляб и тестени изделия. Другите сектори, които могат да кандидатстват, са производителите на растителни и животински масла и мазнини с изключение на тези, които произвеждат или дистрибутират зехтин, технически и медицински култури, включително маслодайна роза, билки и памук.

Не могат да кандидатстват обаче производителите или преработвателите на тютюн и тютюневи изделия, захар и сладкарски изделия. Допустими кандидати са обаче производителите на готови храни за селскостопански животни и на гроздова мъст, вино и оцет. Проектите могат да включват в себе си и финансова помощ за инвестиции в производството на енергия чрез преработка на първична и вторична биомаса от растителни и животински продукти с изключение на биомаса от рибни продукти. Условието обаче е енергията, произведена по този начин, да се използва само за собствено потребление и мощността на инсталациите да не надвишава 1 мегават. Планираният размер на произведената от кандидата продукция трябва да покрива най-малко 50% от капацитета на преработвателното предприятие за всеки един от продуктите, включени в бизнес плана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика