Отварят офертите за поддръжка на дизеловите мотриси на БДЖ

1255
Отварят офертите за поддръжка на дизеловите мотриси на БДЖ
Снимка: БГНЕС

Днес, 7 март, ще бъдат отворени офертите за обществената поръчка „Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31, собственост на "БДЖ-Пътнически Превози" ЕООД” на максимална стойност 164 402 044,8 лв. (с ДДС).

По този повод от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт припомнят, че вече са изпратили своите искания за преразглеждане, задължително преработване или прекратяване на обществената поръчка, тъй като считат, че условията на процедурата са порочни и необосновани.

Най-голямата вятърна турбина е с широчина на Airbus 380

Преди 30 години Siemens монтира първата вятърна турбина извън сушата. Нейните перки са с дължина 5 метра, а производството й на електри...

Според организацията и към настоящия момент няма яснота от къде ще бъде осигурен посоченият в процедурата финансов ресурс, който надвишава капиталовия трансфер от държавата за срок от 5 години, който в настоящата ситуация би бил до 150 млн. лв.

От сдружението обръщат внимание, че начинът, по който е обявена процедурата предразполага представяне на много високи ценови оферти, до над 2 пъти по-високи от цените за поддръжката на идентичен подвижен състав Сименс например във Великобритания или Русия (държава от ЕС и държава извън ЕС). И до момента не става ясно как бившето ръководство на БДЖ, освободено от новия министър на транспорта Христо Алексиев, е обявило такава поръчка при действащ договор със Сименс за поддръжка на електрическите мотриси до 2019 г.

От инициативата напомнят, че са разкрили, че текстът на процедурата е изкопиран от друга процедура, защото авторът – българския клон на международната юридическа компания „Ърнст и Янг” е забравил да премахне части от текста като там е изписано, че банковите гаранции трябва да бъдат в полза на „община БДЖ.....” Отделно от това не е ясно на каква сума е консултантския договор с адвокатите, тъй като сумата по договора е заличена от текста му, публикуван на страницата на БДЖ.

Друг порок на процедурата според НПО-то е, че в заложената модернизация освен монтиране на wi-fi модули, подмяна на осветлението и подобряване на системата за информация не е посочен може би най-важният компонент – монтиране на система за влаков контрол (АЛС). Системата е изградена от два основни компонента, които се монтират върху железопътните линии и подвижния състав. Такава система съществува по линията София-Пловдив още от 1992 г., а отскоро и на реконструираното трасе Пловдив-Свиленград. Едва няколко локомотива на БДЖ и на частните товарни железници разполагат с нея. И до ден-днешен необясним остава фактът как мотрисите "Сименс", доставени след 2005 г. не са били поръчани с такава система. С нейна помощ например, би било невъзможно движението с превишена скорост, което е основна причина, довела до дерайлирането на вагоните-цистерни при Хитрино, казват от Инициативата за обществен и релсов транспорт.

Siemens пусна в експлоатация две виртуални електрически централи

Наскоро Siemens пусна в експлоатация две виртуални електроцентрали. Те представляват мрежи, в които са свързани няколко малки електр...

От НПО-то се опасяват, че е възможно това да е ход за скрита приватизация на депата на БДЖ, тъй като изпълнителят на поръчката може да ги ползва на все още неизяснени цени и с персонал на БДЖ, който може да бъде „закрепостен” към дружеството, което ще извършва ремонтите без ясно разписани условия на труд и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com