Овчаров не вижда проблем, че сме опаковали един реактор за 77 млн. евро

7397
Овчаров не вижда проблем, че сме опаковали един реактор за 77 млн. евро
Снимка: БГНЕС

Това са си нормални разходи. Така бившият енергиен министър Румен Овчаров коментира защо България е трябвало да похарчи над 77 млн. евро за транспортни разходи и застраховки, за да си вземе Русия стария реактор на „Шкода” от АЕЦ „Белене”. Този реактор е част от сделката за 620 млн. евро за двата нови реактора, които „Атомстройекспорт” ни построи, макар единият да е готов „на 90%”. Припомняме, че оценката за стойността на реактора е 295 млн. евро, но НЕК, по времето на Тройната коалиция, обяви, че го продава за 205 млн. евро. Според обвинението срещу бившия енергиен министър Петър Димитров и бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян де факто цената е 164 млн. евро, а нанесените щети заради това, че поемаме транспортните разходи и застраховки са в рамките на малко над 77 млн. евро.

Предлагам сега като продаваме два реактора за 620 млн. евро, Теменужка Петкова да отиде да ги опакова, продължи Румен Овчаров. Той заяви, че по времето на Бойко Борисов и докато Трайчо Трайков беше енергиен министър, са подписани 9 договора с „Атомстройекспорт” за 350 млн. евро, а по времето на Тройната коалиция били подписани „само” 5 договора.

Официално: В парламента ще има комисия "Белене"

Народното събрание прие създаването на временна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, довели до задължения на бъл...

Абсолютно съм убеден, че между българската прокуратура и Бойко Борисов има директна връзка. Така, както през 2013 година прокуратурата се намеси в аферата „Костинброд”, така и сега се намеси, каза Овчаров пред Нова телевизия, изтъквайки, че е ясно, че държавното обвинение е политическа маша. Може би и Пеевски присъства, някъде в миниманса, добави бившият енергиен министър от Тройната коалиция.

Цената ще я платят шараните, които плуват в гьола, коментира Овчаров казуса „Белене”, според когото сметката вече е 2,5 млрд. евро. Той обяви, че заради фотоволтаиците плащаме пет пъти по-скъп ток – имаме 1300 мегавата, а трябваше да имаме 300, според изискванията на ЕС, но се „подсигурихме”, беше тезата на Румен Овчаров.

Не вярвам точно сега да намерят нещо за мен, каза още бившият енергиен министър в отговор на въпрос дали очаква прокуратурата да намери нещо за него сега. На друг въпрос – защо е останал толкова дълго време държавен представител в „Лукойл Нефтохим”, Овчаров отговори, че може би Бойко Борисов е искал да покаже, че „цени опита и експертността”. Ако ми беше звъннал един телефон да си подам оставката, защото „много го натискат едни Реформатори”, щях да я подам, заяви Овчаров.

Румен Овчаров обяви и, че Бойко Борисов е излъгал най-нагло, че бил дал мини „Бобов дол”. Договорът за мините е за наем, цената през първата година е около 2 лева, следващата – 3 лева, и така до 6 лева. Още първата година са платени милиони от наемателя. Ние спасявахме семействата на миньорите, а Борисов спасява Ковачки. Мината дължи 50 млн. лева осигуровки, 40 млн. лева данъци. Ковачки беше съден и оправдан за укриване на данъци, но той вече няма нужда да се крие, защото държавата го е оставила и не си търси дължимото, посочи Овчаров.

РБ поиска двата реактора за ”Белене” да бъдат продадени

Ние сме единствените в България, които имаме категоричната теза двата реактора за АЕЦ ”Белене” да бъдат продадени и въпросъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com