Пандемията срина инвестициите в търговски площи, спад има и при офисите

2954
Пандемията срина инвестициите в търговски площи, спад има и при офисите
Снимка: Getty Images / Guliver

7,2% от индустриалните площи в страната чакат наематели, сочи анализ на пазара на Colliers. Според анализаторите от началото на годината индустриалните площи изместват офисите като най-предпочитан сегмент от инвеститорите на пазара на бизнес имоти в България, благодарение на развитието на онлайн търговията, стимулирано от пандемията, пише Монитор.

Индустриалните имоти са смятани за най-сигурната инвестиция, смятат брокери. Обемът на инвестираните средства в индустриални и логистични обекти у нас е нараснал над три пъти от началото на годината до края на септември спрямо деветмесечието на 2019 г. Привлекателността на активите от сегмента на дистрибуцията и логистиката се е увеличила с 20% през последните пет години, като 80% от участниците в допитване сред инвеститори ги оценяват като атрактивни за влагане на капитали.

В София се търсят къщи и тристайни апартаменти, в Пловдив купуват още преди Акт 14

В София най-търсени за продажба са тристайните тухлени апартаменти с гараж или паркомясто за около 130 хил. евро. При двустайните апарт...

Тласък на строителството на индустриални и складови площи у нас е дало и поевтиняването на терените. Почти навсякъде цените паднаха и това беше сигнал за инвеститорите в логистика. От април насам те придобиха немалко терени за бъдещи проекти в сегмента, отчитат анализаторите. От началото на пандемията инвестициите в търговски площи са се сринали с 80%, тъй като след март не са били сключени никакви сделки за придобиване на молове, а започнали преди пандемията сделки не са били приключени, тъй като инвеститорите са се отказали за тях. От началото на годината пък се отчита наполовина по-нисък интерес към офисите спрямо 2016 г., като едва 33% от инвеститорите ги определят като атрактивен актив за инвестиция. Привлекателността на жилищните площи сред инвеститорите отчита ръст с 16% от януари досега.

Според имотни брокери обаче макар и празни офисите остават желана инвестиция, тъй като те са обвързани с дългосрочни договори, които не позволяват на наемателите да правят резки промени. В същото време харчовете на компаниите за наем на площи са по-малки, отколкото за персонал, така че това не е огромно разходно перо в бюджетите им. Затова инвеститорите смятат, че инвестицията в офис площи все още е стабилна и перспективна. Анализаторите прогнозират служителите да се върнат трайно в офисите си през втората половина на 2021 г. и ако наемателите са освободили част от офисните си площи, ще изпаднат в ситуация да наемат нови.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика