Пари за Коледа за работещите в затворените с новите мерки заради коронавируса - мираж

6070
Пари за Коледа за работещите в затворените с новите мерки заради коронавируса - мираж
Снимка: БГНЕС

За 60 дни е предвидени тази помощ – 50 млн. лева за 60 000 души. Имаме готовност да разширим обхвата, защото имаме дани за около 356 000 осигурени, които ще попаднат в рамките на нуждата. Това заяви социалният министър Деница Сачева в пояснение относно постановлението за икономическа помощ, което самата тя коментира още вчера сутринта.

След като изтече триседмичният период на по-сериозно затваряне, ще се дават пари – въпросните 24 лв. при работещ на 8-часов трудов договор, стана ясно от думите на Сачева. Кандидатстването става след изтичане на неплатения отпуск – т.е. ако си до 21 декември, след това. "Целта ще е хората да имат пари за празниците", каза социалният министър.

Тома Биков, ГЕРБ: Здравната система работи, българите просто сме по-болни

Имахме ли план да станем първи в света по смъртност от коронавирус и на дневна, и на седмична база? Българите по принцип имаме по-нисък...

Припомняме, че 21 декември е понеделник, а 24 декември, когато е Бъдни вечер, е четвъртък – т.е. има три дни за кандидатстване и получаване на пари преди коледните празници.

Сачева каза и друго – може да има комбинация между различни мерки за подпомагане, както за бизнеса, така и за хората. Например за родители за деца под 14-годишна възраст. На въпрос за самонаетите лица и гражданските договори, отговорът беше да се кандидатства за "мярката за 290 лева". Търсете информация от телефона на социалното министерство и в бюрата по труда, посъветва Сачева.

Или фиксирани разходи, или плащане на 15-20% от оборота на заведенията – това са вариантите за обезщетение за ресторантьорския бизнес и за изобщо затворените с новите мерки заведения, независимо от предмета на дейност. Според Сачева, 15-20% не е непосилно за държавата.

Попитана дали ще се разсрочват данъци и кредити за затворени бизнеси, отговорът беше: "Различни опции може да бъдат договаряни", както и уточнение, че "обратната връзка от банките" била, че ще е проблемно ново разсрочване на заеми и кредити. Според Сачева, данъци и осигуровки следва да се разсрочват за втората половина на 2021 година – иначе щели много да се натрупват дългове. "Движение на пари трябва да има – после ще питаме откъде да платим пенсии, детски", поясни Сачева.

Икономическият министър гарантира на бизнеса: Мерките ще важат САМО 3 седмици

За да бъде здрава икономиката, трябва да имаме и здрави хора. Постигнахме много тежък баланс между свободата на икономическия живот и с...

На въпрос кои ще са най-пострадалите от коронакризата, социалният министър отговори, че картината много бързо се променя и е трудно да се каже. Работим за това безработицата в България да не надвиши 7% до края на годината, заяви тя. А пред БНТ икономическият министър Лъчезар Борисов коментира, че ако останем със спад от 5% БВП, ще се радваме. Припомняме, че в края на март тогавашният финансов министър Владислав Горанов говореше за най-черен сценарий с 3% свиване на БВП, но още в началото на април Световната банка задочно каза на Горанов, че ще е по-зле.

Ако се налага да удължим мерките след 21 декември, ще бъдат намерени средства – бихме могли да вземем заем, например по механизма SURE на ЕС за мярката 60 на 40.

Що се отнася до идеята за COVID хотели, Сачева коментира, че това стояло като резерв. И не пожела да коментира дали щяло да е различно, ако управлението беше реагирало по-рано, а почна да говори как "всички вярвахме, че през лятото коронавирусът ще изчезне".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика