Патент или полезен модел – защита на Вашето изобретение

14676
Патент или полезен модел – защита на Вашето изобретение
Снимка: http://www.bpo.bg

Какво е патент?

Ако имате изобретение, която е уникално, ново и би спомогнало за оптимизиране на технологични, химически, биологични, в някои случаи софтуерни и други процеси в икономиката, медицината и промишлеността, то може би Вие имате патент.

Патентът представлява юридически инструмент, с който Вие да защитите Вашата вече обективирана в конкретно изделие иновация, като изобретение. Патент се издава за изобретения, които са патентоспособни. Какво означава това? За да бъде едно изобретение патентоспособно, то трябва да е ново, да има изобретателска стъпка и да е промишлено приложимо. Ново е всяко изобретение, което не е общодостъпно – не е описано, използвано или разгласено където и да е по света. Изобретателската стъпка има изобретението, което не може да бъде изведено от състоянието на техниката към този момент (не представлява част от съществуващия процес). А за да бъде едно изобретение промишлено приложимо, то трябва да може да бъде произвеждано многократно.

Ако имате прототип или готово изобретение, което отговаря на горните условия, то честито! Вие имате "патентоспособно изобретение".

Как може да получите Вашия патент?

Патентът се заявява и регистрира в Патентното ведомство на Република България. Той се издава за територията на страната. По принцип получаването на патент в България отнема около 18 месеца, тъй като Патентно ведомство следва да извърши всички необходими проверки и експертизи, за да установи дали изобретението отговаря на изискванията, посочени по-горе, а именно да е ново, да има изобретателска стъпка и да е промишлено приложимо. Регистрираният вече патент има срок на действие 20 години.

Правото да си заяви патент има всеки изобретател, който живее на територията на Република България. В случай, че лицето не живее на територията на страната, то следва да направи заявката си чрез местен, български представител по индустриална собственост.

За да заявите Вашия патент, ще са Ви необходими следните документи:

- Заявление за издаване на патент, което съдържа данни за изобретението и всички данни на изобретателя (ако заявителят е лице, различно от изобретателя, се посочват данните и на двете лица);

- Описание на изобретението;

- Претенцията – предмета, за който се иска закрила;

- Чертежи, ако такива са необходими;

- Реферат – кратко изложение на същността на изобретението;

- Документи за платени държавни такси;

- Доказателства за правото на приоритет (в случай на вече по-ранно подадена от изобретателя заявка);

- пълномощно, когато заявката се подава чрез представител по индустриална собственост.

След предоставяне на визираните документи (лично на гише или по пощата) в 1-месечен срок се извършва проверка на формалните изисквания (дали заявката съдържа всички необходими документи). След като е установено, че заявката е формално редовна в 3-месечен срок се прави предварителна експертиза и експертиза за допустимост. В 13-месечен срок заявителят с молба за проучване и експертиза инициира т.нар. експертиза по същество. Експерт от експертния отдел на Патентно ведомство проучва дали изобретението е патентноспособно, като проучва състоянието на техниката. Ако установи, че изобретението не е патентоспособно, то постановява отказ да се издаде патент. Точно в тази фаза от процесът патентът може да бъде трансформиран в полезен модел поради липса на новост и/или изобретателска стъпка. В случай че експертът установи, че е заявено едно патентоспособно изобретение, то той взема решение за издаване на патент.

В 3-месечен срок от взимане на решението заявката се публикува в Официалния бюлетин на Патентно ведомство и се издава съответния патент, като се публикува и описанието му, претенцията и чертежите към него.

Вече имате Вашия патент? Какво следва от това?

След регистрация на патент, Вие получавате правна закрила на Вашето патентоспособно изобретение. Какво означава това? Това означава, че патентованото от Вас изобретение е уникално и Ви принадлежи изключително. Само Вие може да го използвате,да се разпореждате с него (производство, продажба, наем, търговия, внос, износ) и може да забраните на всяко трето лице да го използва без Ваше разрешение. В случай че някой нарушава тези Ваши права, като ползва Вашето изобретение без Ваше разрешение, то това представлява нарушение на Вашите патентни права и може да го осъдите да спре да използва Вашето изобретение, да преустанови нарушението си и да Ви плати обезщетение. Тези способи предоставят на изобретателя лесен начин, по който той да защити изобретението си и интелектуалния си труд.

Една от основните ползи от притежаването на патент е и възможността за съвместни бизнес начинания с други търговски субекти. След като изобретателят е патентовал изобретението си той спокойно може да го предложи за използване на големи икономически субекти – например чрез учредяване на лицензионни права, за да улесни и оптимизира технологическия им процес. След като изобретателят вече притежава патент, той не се притеснява, че изобретението му може да бъде недобросъвестно ползвано, копирано или взаимствано от друго лице и лесно може да докаже, че той притежава интелектуалните права върху съответния обект на патентното право.В този случай безспорно може да се каже, че патентът улеснява значително развиването на бъдещите търговски взаимоотношения. Естествено патентът предоставя на собственика си и право на съдебна защита при неговото недобросъвестно нарушаване, чрез завеждането на различни по своята правна природа искове – такива за вреди, за обявяване на недействителност на други сходни патенти и т.н.

Какво е полезният модел?

Полезният модел много напомня патента – затова е наричан "малък патент". Той също следва да е резултат от творческа дейност, която посочва начините и средствата за постигане на конкретен технически резултат. За регистриране на полезен модел трябва да са налице същите условия като за патента, а именно да е нов, да има изобретателска стъпка и да е промишлено приложим.

Как да регистрирате Вашия полезен модел?

Заявката за регистрация на полезен модел се подава лично от изобретателя или чрез негов представител по индустриалната собственост в Патентното ведомство на Република България. Регистрацията е със срок на действие 4 години, като може да бъде продължен два последователни пъти с още 3 години, онщо 10 години.

Правото да си заяви полезен модел има всеки изобретател, който живее на територията на Република България. В случай че лицето не живее на територията на страната, то това става чрез представител по индустриална собственост.

За да заявите Вашия полезен модел, ще са Ви необходими следните документи:

- заявление за регистрация, съдържащо име и адрес на заявителя, име и адрес на изобретателя, име и адрес на представителя по индустриална собственост (ако има такъв), номер, дата и страна на приоритетния документ (ако се претендира за приоритет);

- описание на полезния модел;

- чертежи (когато е необходимо);

- реферат;

- документи за платени държавни такси;

- Доказателства за правото на приоритет (в случай на вече по-ранно подадена от изобретателя заявка);

- пълномощно, когато заявката се подава чрез представител по индустриална собственост.

За разлика от патентите, полезните модели не се подлагат на експертиза за наличие на новост и изобретателска стъпка, а само се преценява тяхната промишлена приложимост. Те се подлагат на проверка на формалните изисквания и ако те са изпълнени, започва процедура по регистрация.

Срок на действие

Регистрираните полезни модели се публикуват в Официалния бюлетин на Патентно ведомство. Срокът на действие на вече регистрирания полезен модел е четири години от датата на подаване на заявката. Той може да бъде продължен за два последователни периода от по три години, като общият срок на закрила не може да надхвърля десет години. Регистрираният полезен модел действа единствено и само на територията на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com