Пчеларите искат от държавата субсидии на пчелно семейство, след като ЕС не дава

56619
Пчеларите искат от държавата субсидии на пчелно семейство, след като ЕС не дава
Снимка: БГНЕС

"Парите за пчеларите от Националната програма за пчеларство ще стигнат за 1000 – 1500 пчелари". Това заяви председателят на сдружение "Странджански манов мед" в Царево Манол Тодоров, предаде БГНЕС.

От генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия, поясниха, че ЕС предоставя частично финансиране на тези програми в областта на пчеларството, еквивалентни на 50% от разходите, поети от държавите-членки. Българската програма е приета и одобрена още на 5 април от служебния министър на земеделието и храните проф. Иван Станков. В нея, за тригодишния период до 2016 г. са предвидени 14 млн. лв.

"Това, което искахме ние – директна субсидия на пчелно семейство, така и не бе прието от ЕС", коментира Манол Тодоров. Финансовият ресурс на Националната програма е недостатъчен и единственият начин е министерството да ни помогне по програма "де минимис", добави Тодоров. Смъртността на пчелите през тази зима се очаква да е висока, защото преди студените месеци, в Разградско има 10% загинали пчели.

"Това е нормалната смъртност, а зимата предстои", каза пчеларят.

Искаме еднакво отношение към нас, както към останалите фермери, добави Манол Тодоров.

"Собствениците на овце получават по 41 лв., но това е само директната субсидия. С останалите средства, се събират по 70 – 80 лв. на животно. Единствено пчеларите сме оставени на произвол", коментира Тодоров.

Надяваме се Министерството на земеделието и храните да обърне внимание на проблема, с който за запознати, каза още председателят на сдружение "Странджански манов мед". Манол Тодоров поясни, че земеделските производители са предложили по 1 лв. от дка от техните субсидии, да бъдат прехвърлени към пчеларите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com