Пчеларите на протест пред МЗХ

87788
Пчеларите на протест пред МЗХ
Снимка: Getty Images / Guliver

Протестите на пчеларите срещу липсата на адекватна национална и европейска политика за техния сектор продължават и днес.

По план демонстранцията трябва да се проведе днес следобед пред сградата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), информира bTV.

Пчелари на протест - изсипват каци с мед в Царево

Пчелари от Южното Черноморие се събират в сряда в Царево, за да протестират срещу орязаните субсидии за сектора. Те се заканиха, че ще...

Пчеларите настояват за спешна помощ от държавата, защото според тях положението в отрасъла е доведено до катастрофа. Спешната помощ им е необходима, за да могат да подготвят за зимата пчелните семейства.

Пчеларите недоволстват, че са единствените земеделски производители без право на европейски субсидии. Според тях парите по националната програма за пчеларството са крайно недостатъчни и достигат едва до 5 процента от заетите с тази дейност. Те искат по 30 евро субсидия за пчелно семейство - така, както на единица площ за земеделие се изплащат субсидии.

Производителите на мед настояват правителството да намери начин за подкрепа на всички с регистрирани пчелини на брой стопанисвани пчелни семейства, каквато е обещана от предишното правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com