Печалбите на банките продължават да растат и да чупят рекорди

3153
Печалбите на банките продължават да растат и да чупят рекорди
Снимка: iStock/Guliver

Печалбите на банковата система у нас продължават да растат и да поставят нови рекорди. По данни на БНБ към края на октомври банките са отчели 1.4 млрд. лв. чиста печалба, което е с 15 млн. лв. повече от същия период на миналата година. По всичко личи, че през 2019 г. ще бъде надминат рекордът от миналата година, когато трезорите за първи път отчетоха по-добри резултати дори в сравнение със златните времена отпреди глобалната финансова криза, пише в. Сега.

Всичко това се случва на фона на безпрецедентно ниски лихви - и по кредитите, и при депозитите. Най-забележителното е, че на практика печалбата на трезорите до голяма степен идва от таксите, които събират за какви ли не услуги и които стават все по-разнообразни и все по-високи. За 10-те месеца до края на октомври те са събрали от своите клиенти внушителните 1.104 млрд. лева такси. Това е със 73 милиона повече от преди година.

След комисия: Свръхправомощия на банките остават, но с повече опции за защита от гражданите

Депутатите направиха малко по-трудно за банките да искат от съда заповед за изпълнение срещу своите длъжници, предаде в. Сега.  Д...

На фона на кредитния бум приходите на банките от лихви отбелязват съвсем леко повишение. Нетните доходи от лихви за десетте месеца са 2.319 млрд. лв. при 2.276 млрд. лв. година преди това, показват данните на БНБ. В момента лихвите по кредитите са на най-ниските си нива, отбелязвани някога в страната.

Ипотеките вече са под 3%. Потребителските заеми също са рекордно евтини - под 8%. Лихвите по депозитите пък все повече се доближават до нулата и на практика доходността по тях е отрицателна заради таксите и комисионите. Именно таксите и комисионите компенсират през последните години намалелите приходи на банките от основната им дейност - кредитирането, показват данните, редовно публикувани от централната банка.

От началото на октомври трезорите масово започнаха да вдигат таксите за обслужване на сметки, за преводи, за внасяне и теглене на пари на гише и др. След октомврийското повишение последва втора вълна и още банки обявиха "актуализация" на тарифите си - някои от декември, други от януари.

Тези повишения изобщо не са случайни. Те стават факт в навечерието на поевтиняването на трансграничните преводи в евро, което трябва да се случи в изпълнение на специална евродиректива.

Идва ново увеличение на банковите такси

Нова вълна на повишение на банковите такси се задава от декември. След като големите трезори у нас вдигнаха цените на част от най-изпол...

От 15 декември цената им не трябва да надвишава цената на банковите преводи на вътрешния пазар, което означава, че услугата ще може да струва максимум 4-5 лв., каквито са актуализираните тарифи у нас за левови преводи. До последно обаче банките у нас държат скъпи евровите преводи. Таксите в момента стигат до 20 евро за трансфер от 100 евро. Заради това България бе посочена като лош пример в Европейския съюз с най-скъпите трансакции на суми в евро.

В първата половина на 2019 г. сериозен принос за растящите печалби на банките имаха по-ниските разходи за обезценка, което оставя по-голяма печалба. Последните данни към октомври обаче показват, че трезорите пак са започнали много активно да разчистват несъбираеми кредити. Според данните на БНБ разходите за обезценка на финансови активи са по-големи от тези за миналата година. Сега те са за 385 млн. лв. при 365 млн. лв. към края на октомври 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика