X
 
 

Печалбите на банките у нас може да надхвърлят рекордните 1.5 млрд. лева

879 3
photo of Печалбите на банките у нас може да надхвърлят рекордните 1.5 млрд. лева
Снимка: Pixabay
Банковият сектор очаква рекордна печалба за 2018 г. Прогнозите са тя да надхвърли 1.5 милиарда лева. В края на ноември по данни на Българската народна банка (БНБ) трезорите отчитат общо 1.47 млрд. лв. печалба. Тя надхвърля с 80 млн. лв. резултата за цялата 2008 г. - най-добрата година, преди да се развихри финансовата криза у нас. Тогава обаче активите на банковия сектор бяха около 70 млрд. лв., докато сега са 103 млрд. Съществена разлика има и в лихвените нива, които сега са доста по-ниски отпреди десет години, пише днес вестник Сега.

Само за година, от ноември 2017 до ноември 2018 г., печалбата на банките е скочила с 35%, сочи статистиката на БНБ. За ноември 2017 г. тя бе 1.088 млрд. лв. За поредна година голямата заслуга за добрия финансов резултат се пада на събраните такси и комисиони. Нетните приходи от тях в банковата система за единадесетте месеца на годината се равняват на 974 млн. лв.

"Активни потребители": Банките в България са въвели формално платежната сметка за основни операции

Банките в България не насърчават използването на т.нар. платежна сметка за основни операции (ПСОО). Това е заключението, което може да ...

Ръстът на банковите активи се дължи на увеличеното кредитиране, отчита още БНБ. Кредитите и авансите заемат 65% от активите на банките и за единадесетте месеца на годината те са нараснали с близо 8%, или с 6.4 млрд. лв. Така отпуснатите заеми за бизнеса вече достигат 35 млрд. лв. Кредитите за домакинствата са 22 млрд. лв., от които 10.79 млрд. лв. са ипотечни заеми, а останалите - потребителски. Общо лихвените приходи на системата от кредити и аванси достигат 2.52 млрд. лева.

Това число е почти без промяна спрямо данните от преди година въпреки отчетения ръст на отпуснатите заеми и аванси.

В същото време въпреки почти нулевите лихви растат депозитите в банките. За единадесетте месеца на тази година те са се увеличили с 5.4 млрд. лв. (6.5%) до 89.1 млрд. лв., като нарастват всички видове депозити.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Майка ви еврейска гнусна
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Абе, европейците ли раздадоха червените куфарчета и назначиха комуняги за милионери, дейба мамати руска сволачь!
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  до 1.1 Ти можеш ли да четеш бе, пар.цал? Какви европейци, какви червени куфарчета те гонят? Човекът е написал ЕВРЕИ, визирайки тези които седят зад банките-изедници!!!! Аман от зяблудени кукумицини, на които само комунисти им се привиждат!
  : 0 !
Последно в Актуално