Пенсиите за догодина може и да не бъдат увеличени

1798
Пенсиите за догодина може и да не бъдат увеличени
Снимка: БГНЕС

Ще има ли проблеми с пенсиите догодина? Напълно възможно, след като Социалната комисия не прие на първо четене бюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 година.

"Против" гласуваха депутатите от БСП, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, като бяха направени заявки за промяна между първо и второ четене. Председателят на комисията Хасан Адемов (ДПС) предупреди, че ако не се приеме новият бюджет за догодина, може да няма увеличение на пенсиите от 1 юли и да не се реализират по-високите приходи от осигурителни вноски. "Няма някаква голяма драма от неприемането на този бюджет - няма опасност някой да не си получи пенсията или обезщетението", коментира още Адемов. Ако бюджетът не мине, през 2017 г. ще е в сила тазгодишният, припомня в. "Сега".

Очертава се рекорден приход от вноски за пенсия за догодина

Увеличената с 1% вноска за пенсия през 2017 година и пенсионната реформа като цяло ще допринесат за рекордно увеличение на приходите на...

Надежда бюджетът на ДОО да мине в пленарна зала има, след като Радан Кънев - един от гласувалите "против" в комисия, обясни, че най-вероятно на "голямото гласуване" ще подкрепи бюджета. Като мотив лидерът на ДСБ посочи, че "оставането в сила на миналогодишния бюджет е неоправдана жестокост по отношение на социално уязвимите групи". Кънев обаче твърди, че се мислело дали не може да се разчита на служебно правителство да направи по-добър бюджет. Според Димитър Байрактаров (ПФ) това е "бюджет на кражбите и тоталното източване на социалната система". Той иска пълна ревизия на инвалидните пенсии, защото и за догодина се залага ръст при тях. От БСП се заканиха да предложат увеличение на обезщетенията, които плаща НОИ. Според Георги Гьоков ръстът на вноската за пенсия с 1 пункт е символичен и недостатъчен.

Работодателите и синдикатите също изказаха критики към бюджета. Според Васил Велев (АИКБ) не е добре, че въпросът с реформата в ТЕЛК отново не е решен. Димитър Бранков от БСК заяви, че сега не моментът за увеличение на осигуровките. Синдикатите искат увеличение на обезщетенията за втората година от майчинството и за безработицата.

Бюджетът на ДОО

Бюджетът на ДОО предвижда от юли пенсиите да се увеличат с 2,4%. Средната пенсия ще нарасне с 10 лв. спрямо тазгодишната - на 341 лв. и 57 ст. Вноската за пенсия за масовата трета категория се увеличава от 17.8% на 18.8%, но това е записано в КСО и ще влезе в сила и без новия бюджет на НОИ. С преходните разпоредби към проектобюджета обаче се предвижда друга промяна в КСО - за драстично увеличение на вноската за пенсия на служителите от сектор "Сигурност", което може да не влезе в сила, ако не се приеме новият бюджет. Според него през 2017 г. хазната ще плаща с 20 пункта по-висока осигуровка за пенсия на военни и полицаи. Така за родените преди 1960 г. вноската става 60,8%, а за родените след 1959 г. - 55,8%. Останалите 5 на сто от тяхната вноска отива за втора пенсия в универсален пенсионен фонд. Това ще донесе допълнителни 216 млн. лв. на ДОО за догодина. Въпреки драстичното увеличение фондът, в който постъпват вноските на военни и полицаи и от който се изплащат пенсиите на ранните пенсионери, остава на сериозен дефицит. За догодина той ще е почти 131 млн. лв.

С подмятания кой е във фертилна възраст, депутатите приеха бюджета на ДОО за догодина

С доста спорове и някои лични нападки, депутатите успяха да приемат Държавното обществено осигуряване за догодина - и на второ четене. ...

Запазват се всички плащания от НОИ - обезщетението за втората година от майчинството остава 340 лв., а минималното за безработица - 7,20 лв. на ден. Минималните осигурителни доходи се увеличават средно с 2,6%, основно заради ръста на минималната заплата с 40 лв. на 460 лв. Максималният осигурителен доход остава 2600 лв., а таванът на пенсиите - 910 лв. Разходите за пенсии ще са 8 млрд. и 935 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика