Пенсионерите с 16 хил. по-малко за година

7220
Пенсионерите с 16 хил. по-малко за година

За първите девет месеца на 2012 г. са се пенсионирали близо 59 хиляди българи, а пенсиите, които са били прекратени, са около 83 хил., сочат последните данни, публикувани на сайта на Националния осигурителен институт (НОИ), предаде КРОСС.

През третото тримесечие на годината над 21 хил. души са получили право на пенсия, а през второто - около 18 хил. От юли до септември общият брой на хората с право на пенсия е намалял с близо 8800 души, а прекратените пенсии по всички фондове за периода са около 31 хил. От началото на годината броят на пенсионерите е намалял с почти 16 хил., а заедно с хората, загубили правото си на наследствена пенсия - с над 18 500.

В края на септември пенсионерите в България са около 2.2 милиона, като почти 60% от тях са с пенсия до 271 лева. Заради по-малкия брой нови пенсионери през тази година се очаква разходите на НОИ за пенсии да бъдат с 38 милиона лева по-малко.

Една от причините за намаляващите стойности е пенсионната реформа, която започна в началото на годината и според която осигурителният стаж ще се вдига с четири месеца на година до 2020 г. До сега близо 14 хиляди българи не са успели да се пенсионират заради новите условия.

От общо 19 хил. нови пенсионери 10 115 са с пенсия за инвалидност по общо заболяване, сочат още данните на НОИ. Близо 300 млн. лева са разходите за инвалидни пенсии през третото тримесечие на 2012 г. и общо около 870 млн. от началото на годината.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com